A japán McDonald's közölte, hogy péntektől egy héten át csak kisméretű sült krumplit árul, hogy elkerülje a készletek teljes kimerülését, mivel a fő beszállítói útvonalon az okoz fennakadásokat, hogy áradás van a vancouveri kikötőnél, miközben a koronavírus világjárvány miatt a globális ellátási láncok túlterheltek. 

A vállalat közölte, hogy azért hozta meg az intézkedést, hogy a vásárlók továbbra is rendelhessenek sült krumplit, annak ellenére, hogy a "stabil nyersanyagbeszerzés" nehézségekbe ütközik. Az üzletlánc 2014 decemberében hasonló problémától szenvedett, akkor a Csendes-óceán túloldalán, az Egyesült Államokban és Kanadában zajló kikötői dolgozók sztrájkja miatt. Akkor a japán McDonald's a vészhelyzetben 1000 tonna fagyasztott sült krumplit importált légi úton.

A mostani adagkorlátozás a forgalmas év végi időszakban történt, amikor az iskolák és az irodák az ünnepek miatt kezdenek bezárni. A korlátozás karácsony napján is érvényben lesz, amit Japánban általában egy másik amerikai gyorsétterem, a KFC bőséges adagjával ünneplik a helyiek - írja a Guardian.

Eközben a világméretű mikrochiphiány a világjárvány miatt továbbra is sújtja az autógyártókat, köztük a japán Toyotát, amely a válság és a délkelet-ázsiai ellátási lánc problémái miatt termeléscsökkentést jelentett be.