2020 decemberében mind a Visa, mind a Mastercard felfüggesztette a Pornhubbal való hitelkártya-szolgáltatását, miután kiderült, hogy az oldal gyermekpornót és szexkereskedelemmel kapcsolatos videókat terjeszt. A vállalat most kiterjeszti a felfüggesztést a TrafficJunkyra is, válaszul egy perre, amely szerint a Visa lehetővé tette a Pornhub számára, hogy a gyermekpornó videókból profitáljon. 

"Ennek megfelelően a bíróság döntése alapján további értesítésig felfüggesztjük a TrafficJunky Visa-elfogadási jogosultságait" - mondta Alfred Kelly, a Visa vezérigazgatója csütörtöki közleményében(Új ablakban nyílik meg). A felfüggesztés kiterjed továbbá a MindGeek, a Pornhub anyavállalatával, a MindGeek-kel kapcsolatban álló hirdetési szolgáltatásokra is. 

A Visa azonban egy kivételt tesz a felfüggesztés alól. „A Visa kizárólag a MindGeek stúdió olyan oldalain használható, amelyeken felnőtt hivatásos színészek szerepelnek, akik a legális felnőtt szórakoztatási ipar alkalmazottai” – mondta Kelly a PCmag.com szerint.

A Mastercard is szigorít

„A múlt heti bírósági ítéletből kiderülő új tények felhívták a figyelmünket a látókörünkön kívül eső reklámbevételekre, amelyek a jelek szerint közvetett finanszírozást biztosítanak a Pornhubnak. Ez a lépés tovább erősíti a 2020. decemberi döntésünket, miszerint megszüntetjük termékeink használatát ezen az oldalon” – közölte a Mastercard.

„Zéró toleranciát tanúsítunk a hálózatunkon folytatott illegális tevékenységekkel szemben. Továbbra is figyelemmel kísérjük az ügyet, és szükség esetén további lépéseket teszünk” – tette hozzá a vállalat.

A Pornhub és a MindGeek nem reagált azonnal a megkeresésre. A Visa felfüggesztése azonban tovább ronthatja a cég üzletmenetét. Jelenleg a Pornhub csak banki átutalással és kriptovalutával fogad el fizetéseket, így a felhasználóknak nagyobb gondot okoz a Pornhub Premiumért való fizetés. 

Kelly azt követően jelentette be az újabb felfüggesztést, hogy egy amerikai bíróság elutasította a vállalat azon kérelmét, hogy ejtsék a keresetet, amely szerint a Visa továbbra is fizetési szolgáltatást nyújtott a Pornhub számára, annak ellenére, hogy tudott az oldalon található gyermekpornográfiáról. A pert Serena Fleites indította, aki 13 éves volt, amikor egy szexuálisan explicit videót készített róla a barátja, és feltette a Pornhubra. 

Évekbe telhet, mire a bíróság végleges ítéletet hoz az ügyben. A Visa szerint viszont szolgáltatóként semmi közük a konkrét ügyhöz, így megdöbbentek, hogy a bíróság nem ejtette a keresetet.