Az OECD Nukleáris Energia Ügynöksége (NEA) május 11-i hatállyal felfüggesztette az Oroszországi Föderáció tagságát az OECD NEA-ban - adta hírül a magyar Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nem sokkal azután, hogy az OECD NEA is megtette ugyanezt.

A nemzetközi szervezet egy olyan kormányközi ügynökség, amelyben eddig központi szerepet töltöttek be az oroszok, s amely azonban a saját definíciója szerint "elősegíti a fejlett nukleáris technológiai infrastruktúrával rendelkező országok közötti együttműködést a nukleáris biztonság, technológia, tudomány, környezet és jog területén a kiválóság elérése érdekében". Az április 11-én hozott döntésről - mely tehát nem végleges - már tájékoztatták az érintett országot.

A felfüggesztés nem meglepő azok után, amit az orosz hadsereg Ukrajnában a helyi erőművek ellen elkövetett; mint beszámoltunk róla, minden ide vonatkozó nemzetközi egyezményt megszegve a Roszatom saját szakembereit küldte az ellenőrzés alá volt Zaporizzsja Atomerőműbe, hogy ott átvegyék az irányítást, és az erőművet átállítsák az ukrán szakadár területek energiaellátására.

Ekkor az a hír érkezett az ukrán Energoatom  vezetőjétől, hogy Petro Kotin hivatalosan is jelentette az incidenst a Nemzetközi Atomenergia Ügynökségnek (NAÜ), melynek hatására a Roszatomot az Európai Nukleáris Társaság (ENS) kizárta a soraiból. Ez utóbbit hivatalosan máig nem jelentették be.

A döntés világos

A NAÜ-t irányító Rafael Grossinak végül azt sikerült elérnie,  hogy a Roszatom alkalmazottai csupán "konzultatív segítséget" nyújtsanak a zaporizzsja-i és a csernobili atomerőművel kapcsolatos, éppen az orosz hadsereg által előállított problémák kezeléséhez. Mindkét létesítmény orosz katonai megszállás alatt állt, de április elején az oroszok kivonultak a csernobili területről is, és elhagyták a legnagyobb európai atomerőmű térségét is.

Korábban megírtuk azt is, hogy az ukrán atomerőművek katonai jelentőségű célponttá tétele az oroszok részéről nem csak nemzetközi alapegyezményeket sért, de azt is jelenti, hogy öngólt rúgnak az oroszok a globális atomerőmű exportjuknak azzal, hogy egyrészt az oroszoktól való függést e lépéseikkel nyomatékosítva prezentálják, másrészt viszont akarva-akaratlan, de a nukleáris létesítmények sérülékenységére hívják fel a figyelmet.

Mindezeknél fogva nem az OECD NEA mostani döntése a meglepő, hanem az, hogy a 2013 óta meglévő orosz tagság-felfüggesztést hivatalosan nem indokolták meg.