Az orosz bankrendszer még nincs túl a mélyponton - nyilatkozta German Gref, a Sberbank, a vezető orosz hitelintézet vezérigazgatója, ellentmondva Anton Sziluanov pénzügyminiszternek, aki a múlt héten kijelentette, hogy az orosz gazdaság már túl van a nehezén. Ennek bizonyítását látják abban is, hogy stabilizálódni látszik a rubel árfolyama - bár a moszkvai jegybank szerint mintegy 10 százalékkal alacsonyabban a reálisnál -, ugyanis a múlt héten már nem követte az olajárak csökkenését.

Gref szerint a GDP idei csökkenésének mértéke meghaladja a 4 százalékot - a hivatalos prognózis 3 százalék. A bankvezér úgy vélte, a bankszektor még nem érte el mélypontját, ugyanakkor méltatta a jegybank idén 3 százalékos kamatcsökkentését, ami csökkentette a bankokra nehezedő nyomást - idézte a The Moscow Times.

A Sberbank pénzügyi igazgatója, Alekszandr Morozov közölte, hogy a 2014-es eredmény után járó osztalék nagyságát a bank tőkehelyzetén túl az ország gazdasági helyzetének figyelembe vételével határozzák meg.