A közlemény szerint Bizottság azt állapította meg, hogy hogy az élelmiszergyártó 22 versenyellenes megállapodás révén visszaélt erőfölényeivel a nemzeti piacokon.

A megállapodások, melyek a 2012 és 2020 közötti időszakra vonatkoztak, olyan rendelkezéseket tartalmaztak, melyek alapján egyes kereskedők kizárólag a Mondelez-termékeket értékesíthették. Az egyik megállapodás arra kötelezte a Mondelez egyik ügyfelét, hogy a belföldi értékesítéshez képest alkalmazzon magasabb exportárakat.

Olyan is volt a megállapodások között, amely megakadályozta egy tíz tagállamban működő forgalmazó számára, hogy a gyártó előzetes engedélye nélkül válaszoljon más tagállamokban található ügyfelek eladási kérelmeire.

Ezen felül a vizsgálat alapján akkor is visszaélt a vállalat az erőfölényével, amikor egy németországi kereskedőnek megtagadta, hogy csokoládét értékesítsen tovább Ausztria, Bulgária, Románia és Belgium területén, ahol magasabbak voltak az árak.

Mindemellett az amerikai vállalat megszüntette a csokoládé értékesítését Hollandiában, hogy azok Belgiumba történő importálását megakadályozza, mivel ott a termékeket a vállalat drágábban értékesítette.

A vizsgálat szerint a Mondelez célja az volt, hogy elkerülje a határokon átnyúló kereskedelem árcsökkenését a magasabb árakkal rendelkező országokban, ami lehetővé tette a vállalat számára, hogy továbbra is magasabb díjat számítson fel a saját termékeiért. Ez azonban végső soron károkat okozott a fogyasztóknak.

Nyílt levelet írtak, hogy megmentsék a Pilóta kekszet

Nyílt levelet írt a Mondelez Hungária Kft.-nek a Pilóta keksz megmentéséért egy vlogger. A Termékkritikus TikTok csatornájára felöltött videóban arra keresik a választ, hogy vajon mi áll a népszerű termék gyártásának szüneteltetése mögött.
Ha többre kíváncsi, itt olvashat tovább→