A Moderna Covid-19 elleni vakcinájának elvén alapuló, mRNS-típusú HIV-oltások vizsgálatába kezdett. Az eljárás lényege, hogy az mRNS-szálak bejutnak az emberi sejtekbe, és kódot adnak nekik, hogy ugyanolyan fehérjék kis darabkáit állítsák elő, amelyek a vírus külsején is vannak. Ezek a fehérjék aztán tesztbábuként működnek, amelyeket immunrendszerünk felismer, így az immunsejtek a jövőben azonosítani és semlegesíteni tudják a tényleges vírust. Az eljárás hihetetlenül jól működik a SARS-CoV-2 ellen, és van remény arra, hogy a HIV esetében is hatásos lehet - írja a Popular Science.

A HIV ellen eddig rendkívül nehéz volt vakcinát előállítani, részben azért, mert a vírus gyorsan beépül az emberi genomba - az átvitelt követő 72 órán belül -, és így visszafordíthatatlan fertőzést okoz. Ez azt jelenti, hogy "a fertőzés teljes megelőzéséhez már a fertőzés időpontjában magas szintű védő, semlegesítő antitesteknek kell jelen lenniük" - olvasható a Nature Reviews Immunology című szaklap júliusi számában megjelent áttekintő tanulmányban. Sok HIV-fertőzött embernél nem alakulnak ki ezek az ellenanyagszintek, még kevésbé azoknál, akik az évtizedek során különböző vakcinakísérleteknek voltak kitéve. A kutatók viszont abban reménykednek, hogy egy mRNS-vakcina ott is működhet, ahol más jelöltek kudarcot vallottak. 

A Nemzetközi AIDS Oltóanyag Kezdeményezés és a Scripps Research korábban már tesztelte a kísérleti mRNS-oltás egyik komponensét egy nem mRNS vakcinarendszerrel. Ez az I. fázisú vizsgálat ígéretes eredményeket mutatott, a résztvevők 97 százalékánál alakult ki valamilyen immunválasz (bár nem a teljes válasz, amely a HIV-fertőzés kivédéséhez szükséges lenne).