Megtörtént az első, koronavírussal összeköthető haláleset azóta, hogy a Carnival luxushajó-társaság júniusban útnak indította első körutazásait a Karib-tengeren és az Egyesült Államokban.

A 77 éves oklahomai nő augusztus 14-én hunyt el. A halálhír hetekkel azután érkezett, hogy 27 ember koronavírus-tesztje lett pozitív a hajón. A Belize-be tartó járművön háromezer utas és 1,4 ezer fős személyzet tartózkodott.

A beteg utas először a hajón kapott orvosi ellátást, utána kivitték egy belize-i kórházba, majd pedig légi mentő vitte az Egyesült Államokba - írja az NBC.

A Carnival szerint a nő nem a hajón kapta el a vírust.

Felülbírálják az állami tilalmat

A hajó Texasból indult, amelynek azért van jelentősége mert az állam - Florida mellett - megtiltotta, hogy a vállalkozások "oltási útlevelet" kérjenek ügyfeleiktől.

Ennek ellenére a Carnival frissítette protokollját, így a nem oltott vendégeknek már mind a beszálláskor, mind pedig a leszállás előtt 24 órával antigéntesztet kell végezniük.

A cég azt is megköveteli, hogy az oltatlan betegek mutassanak be egy utazási egészségbiztosítást, hogy a vírus elkapásának esetleges költségei ne az oltott embereket terheljék.

Ez még nem minden

Augusztus 28-tól kezdve minden oltatlan betegnek be kell mutatnia egy orvosi igazolást arról, hogy egészségügyi okokból nem kaphatott vakcinát. A szabály a Floridában, Texasban, Louisianában, Alabamában vagy Marylandben állomásozó hajókra szól - írja a Travelpulse.

A 12 évnél fiatalabbaknak csak az életkorukat kell igazolniuk egy anyakönyvi kivonattal vagy útlevéllel.

A hajókon korábban azt vezették be, hogy minden két évesnél idősebb utasnak maszkot kell viselnie a liftekben, beltéri szórakozóhelyeken, üzletben, kaszinóban és mindenhol, ahol sokan gyűlnek össze.