A repülőgép 66 emberrel, 56 utassal és 10 fős személyzettel a fedélzetén szerdán 23.09 órakor szállt fel Párizsból, és kairói idő szerint 2.45 órakor veszett nyoma. A gép utasai között egy csecsemő és két gyerek is van. A 10 fős személyzetből 3 biztonsági ember. A gépen 15 francia, 30 egyiptomi, egy brit, egy belga, két iraki, egy kuvaiti, egy szaúdi, egy szudáni, egy csádi, egy portugál, egy algériai és egy kanadai állampolgár utazott.

A repülőgép 10 mérföldet tett meg Egyiptom légterében, mielőtt eltűnt. A repülő 37 ezer láb, körülbelül 11 300 méter magasan repült, amikor nyoma veszett.

Frissítés!

Egy Párizsban tartott sajtótájékoztatón aztán François Hollande francia elnök azt mondta, hogy minden eddigi információ arra utal, hogy a gép lezuhant - írta az Index.

A CNN-nek a légitársaság illetékese azt közölte, hogy a gép nem küldött segélyhívást, egyszerűen csak eltűnt a radarról. Később ezzel ellentétes információt közölt az Egyptair. Eszerint a repülőgép adott le vészjeleket azelőtt, hogy eltűnt.

A CNN által megszólított egyik szakértő szerint valami "gonosz" dolog történhetett, mert nem valószínű, hogy a gép az időjárási viszonyok miatt került volna bajba. Más szakértők is arról beszéltek, hogy a pilóták tapasztaltak, műszaki hibára utaló jel nem volt, ezért "nagyon szokatlan", ami történt és "aggodalomra ad okot".

A flightradar24.com járatkövető honlap adatai szerint az eltűnt repülő egy 2003-ban gyártott Airbus A320-as, utolsó ismert helyzete pedig a Földközi-tenger fölött volt.

Szakértő: A gép a tengerbe zuhanhatott

Háy György repülésbiztonsági szakértő szerint óriási területet kell átvizsgálni, így hosszú időbe telhet mire megtalálják a gépet. A környék eléggé le van fedve radarokkal, így ha ott eltűnik egy gép, akkor kicsi az esélye, hogy még valahol a levegőben van.

Háy György szerint ha a gép a tengerbe zuhant, súlyosabb részei elsüllyednek, de egyes darabok a felszínen maradhatnak. Ha mentésre már nincs lehetőség, a legfontosabb, hogy az adat- és hangrögzítő feketedobozokat megtalálják, amelyekből sok információt nyerhetnek vissza, hogy kiderítsék az eseményeket - mondta az M1-en.

Egyiptomban az elmúlt időszakban több, repülőgéppel kapcsolatos incidens történt. Tavaly októberben az Iszlám Állam robbantotta fel egy orosz gépet a Sínai-félszigeten, a terrortámadásban 224 ember halt meg. Idén márciusban pedig az egyiptomi Alexandriából Kairóba tartó repülőt térített el egy férfi, szerelmi bánata miatt.

Elindult a kutatás

Az egyiptomi fegyveres erők elkezdték a gép felkutatását, de csatlakozott a kereséshez egy görög C-130-as szállítógép és egy felderítő repülőgép is. Egy görög fregatt tart abba a térségbe, ahol a gépet utoljára észlelték, valamint helikopterek állnak készenlétben egy görög szigeten.

A francia elnök, Francois Hollande és Abdul Fattah al-Sisi egyiptomi elnök telefonon beszélt egymással, megbeszélték, hogy a két ország szorosan együttműködik annak a feltárásában, hogy mi történt a géppel. Manuel Valls francia kormányfő azt nyilatkozta, hogy egyelőre semmilyen hipotézist nem lehet kizárni azzal kapcsolatban, hogy mi okozta a gép eltűnését.