A Fennovoima május 2-án 10.00 órakor azt közölte a saját híroldalán, hogy felbontotta a Hanhikivi 1 atomerőmű szállítására vonatkozó szerződést a Roszatommal. A finnek az orosz nukleáris ipari óriásvállalatának RAOS nevű projectcégével kötött erőműszállítási szerződést az oroszok jelentős késései és a projekt szállításának képtelensége miatt mondták fel.

A Fennovoima azt közölte, hogy az elmúlt években jelentős és növekvő késések voltak jellemzőek, és az ukrajnai háború csak tovább súlyosbította a projekt amúgy is növekvő kockázatait - és ezek közöl a RAOS egyiket sem tudta mérsékelni. (Ez az érv egyébként a magyar Paks II. projekt felmondásának lehetősége kapcsán is előkerült, mivel a projektcég évek óta nem képes megszerezni az építkezéshez szükséges legfontosabb engedélyt.)

A döntés azt jelenti, közölte a Fennovoima, hogy "a RAOS Projecttel való együttműködés azonnali hatállyal megszűnik, és a tervezési és engedélyezési munkák, valamint a Hanhikivi 1 telephelyen végzett munkálatok is véget érnek a RAOS projekttel".

A finn cég május 2-án délben tart sajtótájékoztatót, ahol a vezérigazgató és az igazgatóság elnöke fog válaszolni a sajtó kérdéseire