A múlt évben a népességszám tekintetében 2023 élre törő India, a gazdasági versenyben is veszélyeztetheti Kína pozícióját és a 2030-as évek elejére a világ harmadik legnagyobb gazdaságává válhat.

Idén a felemelkedő ázsiai ország az űrversenybe is intenzívebben beszáll: egy SpaceX Falcon-9 rakétával kommunikációs műholdat lőnek a világűrbe. Ez lesz az első együttműködés az indiai kormány és Elon Musk között, aki a későbbiekben más vállalkozásaival is szeretne betörni a világ legnépesebb országának a piacára – írja a Reuters.

Az indiai űrügynökség kereskedelmi ágához tartozó NewSpace India Ltd (NSIL) közleménye szerint a 2024 második negyedévében fellőni tervezett, másodpercenként 48 gigabites kapacitást kínáló műholdat az ország kommunikációs struktúrájának a fejlesztésére kívánják használni. A 4700 kilogrammos műhold tulajdonosa és üzemeltetője az NSIL lesz.

Elon Musk a műholdak segítségével kialakított globális internetszolgáltatást, a Starlinket is Indiába szeretné vinni, illetve az országban létesítendő a Tesla gyárról is tárgyal a Modi-kormánnyal.

A Tesla ázsiai terjeszkedése a kínai versenytárs, a BYD ellensúlyozása szempontjából is fontos: mint megírtuk, az elektromos autók piacán a BYD tavaly év végére megelőzte Musk cégét. Azonban az indiai gazdaság több jelentős szereplője – nem utolsó sorban a Tata Motors – ellenzi a Teslának az ázsiai országban való megjelenését.

(Gulyás Ábel)

Vizsgálják a kínai autógyártót az indiai hatóságok

Vizsgálatot indítottak a BYD kínai autógyártóval szemben Indiában, mert állítólag túl kevés adót fizettek azon autóalkatrész-importjaik után, melyekből saját maguk szerelnek össze autókat az országban. Az illetékes hatóságok szerint 730 millió rúpia adót fizetett alul a kínai cég, amelynek az utóbbi időben megromlott a kapcsolata Indiával.
Hogy pontosan miért, arról itt olvashat--->