Az Európai Unió vizsgálatot folytat Elon Musk X nevű cégével szemben terrorista és erőszakos tartalmak, álhírek, valamint gyűlöletbeszéd lehetséges terjesztése miatt, miután a Hamász megtámadta Izraelt.

Musk nem sokkal a vállalat 2022-es felvásárlása után feloszlatta a Twitter bizalmi és biztonsági tanácsát: a 2016-ban alakult önkéntes tanácsban mintegy 100 független csoport dolgozott, akik olyan kérdésekben adtak tanácsot, mint az önkárosítás, a gyermekbántalmazás és a gyűlöletbeszéd.

A biztonsági tanács megszűnésétől függetlenül a tulajdonos állítása szerint folyamatosan dolgoznak a káros tartalmak eltávolításán:

Az X - korábbi nevén Twitter -, közölte, hogy több száz, a Hamászhoz kötődő fiókot távolított el a platformról.

Elon Musk közösségi platformjának esete azonban nem egyedülálló: a TikTokot és a Metát is figyelmeztette az EU, mert nem tettek eleget a dezinformáció ellen.

A közösségi médiavállalatok az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról szóló félretájékoztatás, köztük a hamisított képek és a tévesen címkézett videók megnövekedését tapasztalták.

Thierry Breton, az EU ipari vezetője csütörtökön megerősítette, hogy a blokk "hivatalos információkérést" küldött az X-nek annak megállapítására, hogy a platform betartja-e a digitális szolgáltatásokról szóló, nemrég hatályba lépett törvényt (a DSA-t), amely a nagy technológiai platformok felhasználóinak védelmét szolgálja.

Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója csütörtökön azt mondta, hogy a platform a szombati támadás óta több száz, a Hamászhoz kötődő fiókot távolított el, és több tízezer tartalom eltávolítására vagy megjelölésére tett intézkedéseket.

A Musk-nak írt levelében Breton azt mondta, hogy az "erőszakos és terrorista tartalmakat" a figyelmeztetések ellenére sem vették le az X-ről. 

 

Breton nem részletezte, hogy milyen dezinformációra utalt a levélben, de elmondta, hogy a közösségi médiaplatformon széles körben jelentek meg "hamis és manipulált képek és tények".

A dollármilliárdos tulajdonos válaszul az X-en szólalt fel:

A mi politikánk az, hogy minden nyílt és átlátható, és tudom, hogy ezt a megközelítést az EU is támogatja. Kérem, sorolja fel a X-en történő jogsértéseket, hogy a nyilvánosság láthassa azokat.

A DSA tavaly novemberben vált törvényerőssé, de a cégek időt kaptak arra, hogy rendszerük megfeleljen a követelményeknek.

Április 25-én a bizottság megnevezte az X-et az olyan online platformok között, amelyeknek több mint 45 millió uniós felhasználójuk van, és amelyekre ezért a legszigorúbb szabályok vonatkoznak majd, a törvény pedig négy hónappal később, augusztusban lépett hatályba.

A szigorúbb szabályok értelmében a nagyobb cégeknek fel kell mérniük az általuk okozott potenciális kockázatokat, jelenteniük kell az értékelés eredményét, és intézkedéseket kell hozniuk a problémák kezelésére.

A DSA betartásának elmulasztása akár a vállalat globális forgalmának 6 százalékát kitevő uniós bírságot, vagy akár a szolgáltatás felfüggesztését is eredményezheti: az X-nek október 18-ig kell részleteket közölnie arról, hogy hogyan aktiválja és működteti a válságkezelési protokollt, illetve október 31-ig kell részleteket közölnie egyéb kérdésekben.

 

Az EU felszólította a Meta-t is, hogy lépjen fel az Izrael és a Hamász közötti dezinformáció ellen: a Meta szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy a vállalat "éjjel-nappal dolgozik a platformjaink biztonságának megőrzésén", és létrehozott egy "különleges műveleti központot", amelyben szakértők kísérik figyelemmel a helyzetet.