Az orosz Matalloinvest jelenleg is tárgyalásokat folytat az orosz állami fejlesztési bankkal, a Vnyesekonombankkal a Dunaferr megvásárlásáról és az azt üzemeltető társaság átvételéről. Hamarosan a napi működtetési feladatokat is átveszi az orosz ipari holding - írta a banki forrásokra hivatkozó Argus Media hír- és adatszolgáltató portál nyomán a Portfolio.hu.

Az Argus Media nem tudta elérni az értesülés kapcsán sem a Metalloinvestet, sem pedig a Dunaferrt.

Az adatok szerint a Metalloinvest Oroszország legnagyobb vasércgyártója. Az 1999-ben alapított orosz iparvállalat az USM Holdings Business Development tulajdonában van, és abban 49 százalékos részesedéssel rendelkezik a Bloomberg adatai szerint Aliser Uszmanov orosz oligarcha, aki a Forbes listája szerint a 6. leggazdagabb orosz üzletember, akinek vagyonát 19-20 milliárd dollárra teszik.

Nemrégiben derült ki, hogy a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit (NRN) Kft.-t ideiglenes vagyonfelügyelőnek jelölte ki a Fővárosi Törvényszék a dunai vasműhöz. Mindez, még június 22.-én történt, a csődeljárásról és felszámolási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján járt el a bíróság. Az ideiglenes vagyonfelügyelői feladatok ellátása ugyanakkor nem érinti a tulajdonosi és a menedzsment jogosítványokat, azoknak az ideiglenes vagyonfelügyelő általi átvételére nincs törvényes lehetőség.