Hosszú tanácskozáson van túl a WTO. Számos úgy egyezményről állapodtak meg az öt napon át tartó alkudozáson, több mint 100 kereskedelmi miniszter egyeztetett az új szabályokról. Az orosz-ukrán háború miatt nehézkesen ment a nemzetek többoldalú kereskedelmi megállapodások megkötését is átformáló tanácskozás.

Ngozi Okonjo-Iweala főigazgató szerint "a megállapodáscsomag, az emberek életét megváltoztatja szerte a világon. Az eredmények azt bizonyítják, hogy a WTO valóban képes reagálni korunk vészhelyzeteire". Korábban felhívta a WTO-tagokat, hogy vegyék figyelembe a "kényes egyensúlyt", amelyre a két nappal meghosszabbított, majdnem éjjel-nappal tartó, időnként haraggal és vádaskodással terhelt tárgyalások után van szükség.

A magát a szegény gazdák és halászok, valamint a fejlődő országok bajnokának tekintő India követeléssorozata egy ponton úgy tűnt, hogy megbénítja a tárgyalásokat, de végül sikerült kompromisszumot találni. A WTO szabályai szerint ugyanis minden döntést konszenzussal kell meghozni, és bármelyik tag vétót emelhet.

A csomag két legfontosabb eleme a halászatról és a Covid-19 vakcinák szellemi tulajdonjogairól való részleges lemondás. 

A halászati támogatások visszaszorításáról szóló megállapodás a WTO 27 éves történetében mindössze a második olyan többoldalú megállapodás, amely új globális kereskedelmi szabályokat állapít meg, és sokkal ambiciózusabb, mint az első, amely a bürokrácia csökkentésére irányult. Lényegében ez megmentheti a Föld tengereit a túlhalászástól, mert az államok kevesebb pénzt fordíthatnak a halászok támogatására – számolt be a Reuters.

A fejlődő országok számára a koronavírus elleni vakcinák előállítását és exportját lehetővé tevő részleges szellemi tulajdonjogok alóli mentességről szóló megállapodás közel két éven át megosztotta a WTO-t, de végül elfogadták. A leghevesebb kritikákat az váltotta ki, hogy a megállapodás alig bővíti ki a WTO-szabályokban már meglévő mentességet, és nem terjed ki a terápiás és a diagnosztikai termékekre.

Egy megállapodás is született csütörtökön, mégpedig az e-kereskedelmi vámok moratóriumának fenntartásáról, amelyet létfontosságúnak tartanak az adatok szabad áramlásának lehetővé tételéhez világszerte.

"Most egy olyan csomag van az asztalon (a miniszteri konferencián), amely valódi lökést adna a WTO-rendszer hitelességének és erejének" - mondta John Denton, a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara főtitkára a csomag elfogadása előtt.