Ma a demokrácia győzött Romániában, az emberek távolmaradása nem hitelesítette a hataloméhes kormányzó koalíció államcsíny-kísérletét - ünnepelte győzelmét Traian Basescu, Románia felfüggesztett államfője az urnazárást követő másodpercekben. Az emberek ma kinyilvánították szabad véleményüket, ötven százalékot meghaladó részvétel mellett kilenc millió állampolgár arra szavazott, hogy Traian Basescunak mennie kell - fogalmazott ugyanakkor Victor Ponta kormányfő.

Az ellentmondást nem sikerült tisztáznia a központi választási irodának (BEC) sem. A hétfő hajnalban közölt előzetes adatok szerint ugyanis az államfő menesztésére kiírt referendum eredménytelen ugyan eredménytelen lett, miután a szavazásra jogosult közel 19 millió állampolgár alig 45,9 százaléka jelent meg az urnák előtt, a végleges eredményt azonban még befolyásolhatják a külföldön leadott szavazatok. Ezek összesítését hétfő délutánra ígéri a BEC.

Az exit pollok szerint a referendumon résztvevők 85 százalékot meghaladó arányban az államfő menesztése mellett adták le voksukat. A beiktatása óta Basescu eltávolításán ügykedő Victor Ponta kormányfő az alacsony részvételi arányért a romániai magyarokat okolta, akik szerinte Orbán Viktor magyar kormányfő utasításait követve bojkottálták a referendumot. Orbán szombaton az erdélyi Tusnádfürdőn a népszavazással kapcsolatban úgy fogalmazott: azt kívánom a románoknak és az itt élő magyaroknak, hogy jó döntéseket hozzanak, például úgy, hogy nem hoznak döntést.

Elfogadhatatlan, hogy a referendum sikertelenségéért a magyarokat okolják - mondta az urnazárást követő sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke Hozzátette: tisztában voltunk azzal, hogy Székelyföldön és Erdélyben alacsony lesz a részvétel, a referendumnak ugyanis nem volt közvetlen tétje a magyarság számára. Orbán Viktor nyilatkozatai azonban ez alkalommal sem nyomtak a latban-fogalmazott Kelemen.

A BEC adatai szerint Hargita és Kovászna megyében a szavazatra jogosultak alig 11,5, illetve 20,6 százaléka voksolt, ezzel szemben a déli megyékben a részvételi arány meghaladta a 70 százalékot. A bukarestiek alig több mint 40 százaléka járult az urnák elé.Traian Basescut már 2007-ben is megpróbálták elmozdítani Románia éléről, de a felmentésére kiírt referendumot végül hatályon kívül helyezték.

A választások végeredményétől függetlenül, hétfőtől véget ér a politikai bizonytalanság Romániában, az árfolyam visszatér a régi kerékvágásba és a kormány az ország gazdasági és pénzügyi helyzetére koncentrálhat - igyekezett nyugtatni a piacokat Victor Ponta. Hétfőn érkezik ugyanis Bukarestbe a Nemzetközi Valutaalap és az EU közös delegációja, hogy felmérje az 5 milliárd euró értékű hitelszerződés feltételeinek teljesítését. Ami már csak azért is fontos, mert nemrég a kormányfő bejelentette, hogy Románia újabb hitelszerződést kötne az IMF-fel. A referendum sikertelensége azonban a politikai feszültségek fokozódását vetítik előre, ami súlyos hatással lesz majd a már megrendült befektetői bizalomra és a nemzeti valuta árfolyamára- vélik a helyi elemzők. Victor Ponta és Traian Basescu között közel három hónapja dúló háborúskodás már eddig is sokba került Romániának, a lej euróhoz viszonyított árfolyama ez idő alatt több mint 4 százalékot zuhant.