Júliusban még 57 dolláros átlagárat jósoltak az idei évre a Világbank szakértői. A csökkentést azzal indokolták, hogy lassul a világgazdaság növekedési üteme, a készletek magas szinten állnak és a világpiacon növeli a túlkínálatot a nemzetközi szankciók feloldása után hamarosan visszatérő Irán is. Az árakat ugyanakkor támogathatja az amerikai palaolaj kitermelés csökkentése, valamint a geopolitikai kockázatok is.

A Világbank jelezte, hogy az alapvető nyersanyagok árindexe 17 százalékkal esett a harmadik negyedévben, főleg a kőolaj árának zuhanása miatt. Az energiaárak idén várhatóan 43 százalékkal lesznek alacsonyabbak az előző évhez képest. Az energiahordozókat nem számolva a nyersanyagok ára 14 százalékkal csökkenhet éves összehasonlításban.

A Világbank elemzői arra számítanak, hogy Irán naponta 500-700 ezer hordóval 3,6 millió hordóra növeli kőolajkitermelését, azaz visszatér a 2011-es, a szankciók szigorítása előtti szintre. Emellett a büntetőintézkedések feloldása után azonnal exportálhatja 40 millió tonnás kőolajkészletét. Az iszlám köztársaság birtokolja a világ legnagyobb földgázkészleteit, így a jövőben jelentős mennyiséget exportálhat ebből az energiahordozóból is.

Más elsődleges nyersanyagokat tekintve a szakértők azt várják, hogy idén 16 százalékkal csökken a fémek ára, ezen belül a nemesfémeké 8 százalékkal, míg az agrártermékek 13 százalékkal lehetnek olcsóbbak. Az El Nino néven ismert természeti jelenség valószínűleg nem gyakorol hatást az agrártermékek árára, de a déli féltekén egyes érintett régiókban fennakadásokat okozhat a termelésben.