A délkelet-ukrajnai szakadár területen alakult, senki által el nem ismert Donyecki Népköztársaság közel ezer buszt és vasúti szerelvényeket foglalt le, hogy ezeken szállítsa Oroszországba szavazni a szeptember 17. és 19. között zajló parlamenti választásokon a terület lakóit, akik korábban orosz állampolgárságot kaptak – írja a Moscow Times. Becslések szerint 600 ezren rendelkeznek orosz útlevéllel ebben az „államban” és a hozzá hasonló Luhanszki Népköztársaságban, ami feljogosítja őket a részvételre az oroszországi szavazásokon.

A pontosan 825 busz és 12 vasúti szerelvény a rosztovi régióba szállítja a szavazni óhajtókat, ahol szabályszerűen leadhatják a voksaikat – árulta el az Interfax hírügynökségnek Denisz Pusilin, a donyecki rendszer vezetője. Emellett a szavazás három napján enyhítik a határellenőrzéseket, hogy bárki könnyen eljuthasson a szavazóurnákhoz, továbbá a térség lakói a moszkvai kormány portálján online módon is szavazhatnak. A luhanszki rezsim nem közölte, hogy szerveznek-e hasonló választási turistautakat Oroszországba.

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere azt mondta, hogy kormánya a nemzetközi jog megsértésének tartja az ország délkeleti területei, illetve a Krím félsziget lakónak részvételét egy idegen állam választásán. Az egyetlen státusz, ami Oroszországra illik, nem más, mint megszálló hatalom ezeken a területeken. Az EU azzal vádolja Moszkvát, hogy de facto integrálja az Ukrajnához tartozó Donbaszt. A dél-ukrajnai régió lakói egyébként tavaly nyáron részt vehettek az alkotmányos reformról szóló népszavazáson is orosz földön, ami lehetővé tette Vlagyimir Putyin államfőnek, hogy 2036-ig megtartsa ezt tisztségét.