Minderről a Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője beszélt az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában. Hortay Olivér szerint az egyre súlyosabb piaci feszültség Magyarországra is be fog gyűrűzni, akár veszélybe sodorhatja a benzinárstopot is.

A szakértő úgy véli, hogy

az Európai Unió nem jöhet ki jól az Oroszország ellen bevezetett olajembargóból, és a hétfőn életbe lépő intézkedések Magyarország ellátásában nem fognak akut problémát okozni.

Hortay Olivér azt mondta, hogy az embargó viszont óriási logisztikai problémát fog okozni, mert az Európai Unió olajigényének negyedét Oroszországból biztosította. 

Naponta több millió hordónyi olaj helyettesítése egyik napról a másikra rendkívüli feladat. Ilyen mennyiségű nyersolaj pótlásánál a legkisebb hiba is ellátási problémákat okozhat – hangsúlyozta a szakember, hozzátéve, hogy ha sikerül ezeket elkerülni, akkor is jelentős áremelkedés várható, mivel az orosznál 50 százalékkal drágább a nyugati típusú nyersolaj.

A szakértő úgy fogalmazott, az oroszok és a nagy olajkitermelők várhatóan nem fogják válasz nélkül hagyni a tengeri szállítású orosz olajra meghatározott 60 dolláros ársapka bevezetését, és

a legnagyobb esélye a kitermeléscsökkentésnek van, ami a világpiaci árak emelkedésével jár.

Oroszország igyekszik átirányítani exportját, ez az elmúlt hónapokban az előzetesen vártnál jobban sikerült, több nyersolajnak találtak új piacot – mondta a szakértő, hozzátéve, ha az oroszok képesek átirányítani exportjukat más régiókba, akkor a szankciók értelmüket veszítik, fölöslegesen fizetik meg az európaiak ennek költségét.

Hortay Olivér arról is beszélt, hogy a magyar ellátásban a Barátság kőolajvezeték helyettesítésére legfeljebb az Adria vezetéken lenne mód, de annak kapacitása korlátozott, vagyis egy ilyen helyzet nagyon nehéz szervezési feladatok elé állítaná a Molt és Magyarországot.