A négy vendég Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, Jaroslaw Kaczinski miniszterelnök-helyettes és a kormányzó Jog és Igazságosság Párt elnöke, Janez Jansa szlovén miniszterelnök és Petr Fiala cseh miniszterelnök volt.

Az európai vezetők vonattal utaztak az ukrán fővárosba, mivel egy lengyel katonai gép jelenlétét az ukrán légtérben az oroszok provokációként értékelhették volna - számolt be az Euronews.

Volodimir Zelenszkij szerint országa megértette, hogy nem csatlakozhat a NATO-hoz, de méltatta a három ország vezetőinek gesztusát.

Ilyen barátokkal, ilyen országokkal, szomszédokkal és partnerekkel valóban képesek leszünk győzelmet aratni. Nem akarom kimondani, hogy ki felett, ezt mindannyian tudjuk - mondta politikus.

Soha nem lesztek egyedül. Veletek leszünk, mert tudjuk, hogy nemcsak saját otthonaitokért, szabadságotokért, biztonságotokért harcoltok, hanem másokért is - tette hozzá Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Időközben az amerikai szenátus háborús bűnössé nyilvánította Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ezzel párhuzamosan a Kreml közölte, hogy kitiltja Joe Biden amerikai elnököt és 12 másik amerikai vezetőt Oroszországból.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.