Eddig összesen 27 hajó hagyta el Ukrajna fekete-tengeri kikötőit az ENSZ által közvetített gabonaexport-megállapodás keretében. Most a Zumrut Ana és az MV Ocean S nevű hajó 6300 tonna napraforgóolajjal, valamint 25 ezer tonna búzával megrakodva indult útnak Csornomorszk kikötőjéből – adta hírül az MTI szerint a biztonságos áthaladás lehetővé tételére létrehozott közös koordinációs központ.

Az ukrán tengeri kikötők hatósága szombaton bejelentette, hogy három ukrán tengeri kikötőben megkezdték az élelmiszerek berakodását hét hajóra, amelyek 66 500 tonna búzát, kukoricát és napraforgóolajat szállítanak majd - tette közzé az MTI hírét a hvg.hu.

Ukrajna gabonaexportja a háború kezdete óta visszaesett, mivel a fekete-tengeri kikötők – a szállítmányok számára létfontosságú útvonal – az oroszok blokkolása miatt zárva voltak, ami felhajtotta az élelmiszerárak világszintű emelkedését és hiánytól való félelmet keltett Afrikában és a Közel-Keleten. A Moszkva és Kijev közötti, az ENSZ és Törökország közvetítésével létrejött megállapodás értelmében július végén feloldották három fekete-tengeri kikötő zárlatát.

Rakodnak már más hajókat

A hatóság a Facebookon bejelentette, hogy a csornomorszki kikötőbe érkezett az Andan Toplak, a Filyoz és a Maranta szállítóhajó, míg Odesszában megkezdték a Ganosaya és a Kubrosli Y rakodását. A tájékoztatás szerint az ukrán eredetű élelmiszereket Franciaországba, Hollandiába, Szudánba és Törökországba szállítják.

Olekszandr Kubrakov ukrán infrastrukturális miniszter pénteken közölte, hogy további tíz teherhajót rakodnak meg gabonával az ukrán fekete-tengeri kikötőkben, és készítik elő a szállításra. Három ukrán kikötőből már 630 ezer tonna mezőgazdasági terméket szállítottak el eddig.