Az Európából Ukrajnába irányuló gázszállítás minden további nélkül lehetségessé válik, amint elkészülnek ennek technikai feltételei, ám az áramlás megfordításához ki kell kérni az orosz Gazprom gázexportőr engedélyét - írja a Moscow Times. Kijev egy ideje tárgyalásokat folytat Brüsszellel arról, hogyan lehetne Európából a megszokott kelet-nyugati áramlást megfordítva gázt szállítani a kelet-európai országba.

A lehetőség megteremtése sokkal sürgősebbé vált, amióta az orosz exportot lebonyolító Gazprom a második negyedév elejétől a korábbi 268 dollár/ezer köbméterről 485 dollárra emelte a susogó energiahordozó árát. A legkézenfekvőbb ország, ahonnan a vissza irányú szállítást le lehetne bonyolítani, Szlovákia. Ha azonban az ország keleti határát átlépő négy vezeték egyikén Ukrajnába nyomnák a gázt, azzal megsértenék a Gazprommal kötött szerződést.

Csiki-csuki

Ehhez ugyanis értelemszerűen le kellene állítani a nyugati irányú áramlást, mihez engedélyt kellene kérni az orosz cégtől - fejtegette a szlovákiai vezetékhálózatot üzemeltető Eurostream szóvivője. A Gazprom azonban világossá tette, hogy ehhez nem járul hozzá. Ezzel ennek a lehetőségnek annyi.

Az orosz gázóriás vezérigazgatója Alekszej Miller a hét végén az orosz állami tévétársaságnak adott interjújában vetette fel, hogy a gázáramlás irányának megváltoztatása illegális. Cége ellenőrizni tudja, hogy merre halad az energiahordozó, ugyanis Szlovákiának fel kell állítania egy mérőállomást, mielőtt végrehajtja a változtatást.

Sehogy se jön össze?

Ha a nagy orosz medve el is állna az útból, akkor is nehézségekbe ütköznének az nyugat-keleti szállítások. Norvég, holland és más nagy gázexportcégek ugyanis jelezték, hogy nem lennének képesek ellátni Ukrajnát, ha Moszkva elzárná a gázcsapot. Emellett iparági szakértők szerint a szükséges technikai változtatások Szlovákiában 20 millió euróba kerülnének és végrehajtásuk kilenc hónapig tartana.

Ukrajna egyébként évi 10 milliárd köbméter gázt kaphatna nyugat felől, ami szükséglete kicsit kevesebb, mint ötöde. A lehetőséget legkorábban az idei télre teremhetnék meg. A gázáramlás irányának megfordítása, ha ennek feltételei adottak, minden egyes esetben néhány órát vesz igénybe.