Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Csengcsou, aHenan tartomány fővárosa. Noha egy 7,2 millió lakosú kínai metropolisz, mégis riadalmat keltett, hogy 167 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak a héten. Az előző hétnapban 97 megbetegedést rögzítettek, vagyis felszálló pályán lehet a helyi járvány. A világ bármely más pontján már ebből nem lenne sem lezárás, sem komolyabb járványügyi szigorítás, nem úgy Kínában: Peking nem mond le a szigorú elzárásokra épülő járványkezlésről, tehát ha valahol nő a fertőzések száma, előbb-utóbb teljes negyedeket zárnak le.

Mindez már odavezetett, hogy az idei évre tervezett 5,5 százalékos kínai GDP-növekedés biztosan nem lesz meg, a jelenlegi jóslatok 2-4 százalék közé teszik a lehetséges éves bővülést. Mindez köszönhető az ipari termelés leállásának, és ebből kifolyólag az export csökkenésének, valamint a fogyasztás visszaesésének, mivel a bezárt lakosság egyáltalán nem vásárol. Ennek globális hatásai az olajáraknál is látszódnak: a kínai kereslet visszaesése miatt még az OPEC kitermelés-korlátozása mellett is estek az árak.

Megindult a kínai belső pánik

A tajvani székhelyű Apple-beszállító Foxconn jelenleg mintegy 200 000 dolgozót foglalkoztat csengcsoui komplexumában, és nem hozta nyilvánosságra a fertőzött dolgozók számát, de vasárnap közölte, hogy nem fogja megakadályozni a dolgozók távozását. Ennek hatására szombaton késő este a Csengcsou közelében lévő városok, köztük Jucsou, Csangge és Csinjang arra szólították fel a Foxconn dolgozóit, hogy hazautazás előtt előzetesen jelentkezzenek a helyi hatóságoknál.

A hazatérő dolgozóknak ellenőrzőpontról ellenőrzőpontra kell utazniuk külön erre a célra biztosított járművekkel, és érkezéskor karanténba kell helyezni őket - közölték Csengcsouban Foxconn dolgozóinak címzett külön levelekben a Reuters szerint.

Félnek az újabb lezárásoktól a városok

Kína rendkívül szigorú nulla fertőzöttes Covid-politikája értelmében a városok kötelesek gyorsan cselekedni a járványkitörések megfékezése érdekében, és az intézkedések akár teljes körű lezárásokat is magukban foglalhatnak. Október 19-én a Foxconn betiltotta az étkezdék használatát, és arra kötelezte a dolgozókat, hogy a kollégiumokban és munkásszállókon egyenek.

„A kormány beleegyezett abba, hogy a dolgozók kényelmének és elégedettségének javítása érdekében ismét étkezési lehetőséget biztosítunk” – közölte a Foxconn a Reutersnek vasárnap küldött e-mailben küldött válaszában a kérdésekre. De azt is jelezték, hogy a más városokba hazautazni vágyóknak egy tételes listát állítottak össze a kötelezettségekről.

A kínai Covid-politikából eredő zavarok a kereskedelemben és az iparban az elmúlt hetekben fokozódtak, ahogy az esetek megszaporodtak. A Shanghai Disneyland szombaton közölte, hogy csökkentett kapacitással fog működni. Szerdán az Universal Beijing Resort felfüggesztette működését, miután egy fertőzött személy látogatása után.