A cukortartalmú ételek és italok megadóztatása nem került le a brit vezetés napirendjéről - jelentette ki a BBC-nek adott interjújában Jeremy Hunt egészségügyi miniszter. Még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák a kormány elhízás elleni stratégiáját, amelyet régóta várnak a független szakértők és az érdeklődők - derül ki a BBC cikkéből.

A terven elég hosszú ideje dolgoznak az illetékes tárcák, az eredeti elképzelés az volt, hogy már ősszel publikálják. Ennek ellenére hónapok óta komoly vita folyik a cukoradóról (amely egészségvédelmi célját tekintve nagyon hasonlít a magyar chipsadóhoz - a szerk.).

Egészségügyi szakértők hevesen kampányolnak mellette és az új közteher pártjára állt a kormány tanácsadó szervezete, a Public Health England is.

Hezitáló miniszterek

A kormány tagjai azonban a tavaly májusi választások óta halogatták a döntést, csak az elmúlt hetek hoztak ebben változást. Az alaphangot David Cameron miniszterelnök adta meg, aki az év elején azt mondta: nem zárja ki a cukoradó bevezetését. Ez fontos változás ahhoz képest, hogy az elmúlt évben még "nem látta szükségét" ennek.

A kormány korábban is bizonytalanul viszonyult az egészségügyi és a szabályozási kérdések összekapcsolásához. Időbe tellett mire belement a cigarettásdobozok dísztelen csomagolásának előírásába, és még nem született döntés a szeszes italok minimumárának ügyében.

A magyarázat egyszerű: a konzervatívok vonakodnak bevezetni bármilyen új adót és igyekeznek elkerülni a látszatot, hogy olyan államot működtetnek, amely éretlen gyermekként kezeli a polgárokat.

Változott a helyzet

A BBC értékelése szerint a cukoradó ügyében azért változhatott meg a miniszterek véleménye, mert a halogatás időt adott a szakértőknek arra, hogy élénk kampányt szervezzenek az ügyben. A szokásos sokaság, azaz az orvosok és egészségügyi szakértők mellett celebeket is felvonultattak, köztük Jamie Olivert, a világhírű sztárszakácsot.

Kattintson a nagyításhoz!

Oliver egy a cukoradót támogató e-petíciót indított, amit több mint 150 ezer ember írt alá. A Nemzeti Egészségügyi Szervezet is rátett egy lapáttal a kampányra: döntött a maga "cukoradójáról". Az egészségügyi intézményekben üzemeltetett kávézókban 2020-ig bevezetik az összes cukor tartalmú enni- és innivalót terhelő 20 százalékos felárat.

Rémes statisztika

A kormányban politikusok dolgoznak, akik természetesen nem szeretnének a vitában a rossz oldalra kerülni. Ezért aztán hallgatnak a statisztikákra. Ezek egyike szerint például minden ötödik általános iskolát végzett brit gyermek túlsúlyos. Egy további felmérés azt mutatta, hogy Mexikóban hat százalékkal esett a cukor tartalmú termékek fogyasztása, miután tízszázalékos különadót vetettek ki rájuk.

(Kiegészítve a BBC tudósítását azt is érdemes megjegyezni, hogy az Index korábbi cikke szerint - amely egy uniós tanulmányon alapult - a magas cukor-, só- és zsírtartalmú élelmiszerekre kivetett adók nem feltétlenül érik el a céljukat. Az érintett termékek fogyasztása ugyan visszaesik, de a vásárlók sokszor hozzájuk hasonló, olcsóbb alternatívákat választanak helyettük, amelyek nem egészségesebbek - a szerk.)

Óvatos igen

Cameron persze óvatosan fogalmaz - derült ki az egészségügyi miniszterrel készült BBC-interjúból. Úgy véli, hogy ha nem a cukoradóval lépnek fel az elhízás ellen, akkor valami hasonlóan drasztikus lépést kell tenni. A tárcavezető szerint az elhízás elleni stratégia több fronton indít támadást. Felveti az élelmiszergyártók, az iskolák és a szülők szerepét is.

Jamie Oliver szintén nyilatkozott a BBC-nek. Szerinte mindegy hogy cukoradóval vagy mással, a lényeg, hogy valami történjen, mégpedig azonnal. Ezért arra kérte országa kormányfőjét, hogy legyen bölcs és siessen a döntéssel.