Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a több országnak, amelyeket a Pénzügyi Akció Munkacsoport fokozott ellenőrzés alá vont a pénzmosás elleni küzdelemben mutatkozó "stratégiai hiányosságok" miatt – írja a CNBC.

"A fokozott megfigyelés alatt álló országok aktívan együttműködnek a FATF-fel a pénzmosás, a terrorizmus finanszírozása és a fegyverek elterjedésének finanszírozása elleni küzdelemre vonatkozó rendszereik stratégiai hiányosságainak orvoslása érdekében" - közölte a szervezet.

"Amikor az FATF egy joghatóságot fokozott felügyelet alá helyez, az azt jelenti, hogy az ország kötelezettséget vállalt az azonosított stratégiai hiányosságok gyors megoldására" - folytatta a szervezet.

Az állami Emirates News Agency pénteken késő este közzétett közleményében azt írta, hogy a FATF "elismerte, hogy az Egyesült Arab Emírségek pozitív előrelépést ért el a pénzmosás elleni (AML), a terrorizmus finanszírozása elleni (CFT) és a proliferáció finanszírozása elleni (CPF) erőfeszítései terén".

A megfigyelőcsoport "szürke listája" nem olyan szigorú, mint a "fekete lista", amelyen Észak-Korea és Irán szerepel.

A szürke listán szereplő országok között van még Pakisztán, Törökország, Jordánia és Jemen.

Az Egyesült Arab Emírségek a Közel-Kelet pénzügyi központja, számos nemzetközi vállalat székhelye, a világ egyik legforgalmasabb repülőtere, és nagyjából 90%-ban külföldi lakossága van.

"Az Egyesült Arab Emírségek rendkívül komolyan veszi a globális pénzügyi rendszer integritásának védelmében betöltött szerepét, és szorosan együtt fog működni a FATF-fel a feltárt javítandó területek gyors orvoslása érdekében" - közölte az Emirates News Agency szerint az Egyesült Arab Emírségek pénzmosás elleni küzdelemért felelős ügynöksége.