Új, erősebb biztonsági kaput szerel fel a berlini Tempelhof repülőtértől nem messze lévő raktárához Peter Engelke, amikor a Bloomberg stábja éppen megérkezik hozzá. Engelke amiatt aggódik, hogy a németek elkeseredettségükben betörnek a raktárba, és elviszik az oda felhalmozott tüzifát. Félelme jól jelképezi az egész Európát érintő energiaválságot: sokan tartanak a hidegtől és az áramszünetektől a télhez közeledve. Különösen Németországban, ahol kulcsfontosságú az Északi Áramlat gázvezetéken történő energiaellátás.

Ársapka és exporttilalom

A pénteki, prágai EU-csúcstalálkozón a tagállami vezetőknek nem sikerült megegyezniük az európai uniós földgázár-sapkáról. A döntést azért hozzák meg ennyire nehézkesen, mert attól tartanak, nyomott áron semelyik ország nem szívesen exportálná a gázt az EU-ba. Mivel a kontinens fűtésének 70 százalékát földgáz és elektromos áram biztosítja, és az orosz gázellátás jelentősen visszaszorult, a tűzifa egyre inkább felértékelődik. 

A tűzifa ára 600 euró tonnánként Franciaországban, ennek ellenére már októberben mutatkoznak a pánikvásárlás jelei. Magyarországon betiltották a tűzifa exportját, Romániában pedig hat hónapra befagyasztották az árát. Eközben a fatüzelésű kályhákra akkora a kereslet Európában, hogy több hónapba is telhet a kiszállítás.

Az energiaválság mellett az európaiaknak a megélhetési költségek drasztikus növekedésével is szembe kell nézniük. Szeptemberben az eurozóna inflációja története során először átlépte a 10 százalékos küszöböt, egyre több tehát az olyan háztartás, ahol választani kell a fűtés és a többi költség között.

„Visszatértünk oda, amikor az emberek még nem fűtötték fel a teljes házukat, hanem a tűz körül ültek és a kályha mellett melegedtek. Sokan fogják az idei telet hasonlóan tölteni” – mondta a Bloombergnek egy brit tűzifa-nagykereskedés igazgatója, Nic Snell.

Nehezen bírják a keresletet

Érdekesség, hogy nem csak a szegénységben élők csaptak le a tűzifára az ősszel. Egy svéd luxuscserépkályha-gyártó, a Gabriel Kakelgunar már a járvány kezdete óta egyre több terméket képes eladni, a forgalom pedig a négyszeresére bővült az utóbbi hetekben. A cég kályhái átlagosan 3,3 millió forintnak megfelelő svéd koronába kerülnek, és felépítésüknek köszönhetően akár 24 órára melegen tudnak tartani egy szobát. A kályhagyártónak annyi rendelése érkezett, hogy a most vásárlóknak csak márciusban tudják kiszállítani a terméket.

A Svéd Környezetvédelmi Ügynökségnél is aggódnak, hogy az emberek szinte bármit a tűzre dobnak majd azért, hogy melegen tartsák otthonaikat. Korábban magas légszennyezettségi adatokat mértek, amikor az emberek még nem igazán tudták, hogyan kell tűzifával fűteni, és ez leginkább a nagyvárosi övezeteket érinti.