A Bild am Sonntag című lapban közölt adatok szerint az SPD 24 százalékon áll, egy hét alatt két százalékponttal bővítve támogatói táborát. A CDU/CSU egy százalékponttal 21 százalékra gyengült az Insa közvélemény-kutató társaság mérése szerint.

A szeptember 26-i Bundestag-választás után várhatóan három partnerre lesz szükség parlamenti többségre támaszkodó kormányhoz - írja az MTI.

A 2013 óta együtt kormányzó SPD és CDU/CSU mellett a Zöldek pártja és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vehet részt a kormányzásban a legnagyobb valószínűséggel. A Zöldek 17 százalékon állnak, az FDP a szavazatok 13 százalékára számíthat. Egyik párt támogatottsága sem változott az egy héttel korábbihoz képest. Mindennek alapján öt különböző hármas koalíciós összetétel lehetséges. Négy esetben az SPD, egy esetben a CDU/CSU lenne a legnagyobb kormányzó erő.

A Bundestag másik két pártja, a jobbközép CDU/CSU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) egy százalékponttal gyengülve 11 százalékon, az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) ugyancsak egy százalékpontos gyengülés után 6 százalékon áll.

Az SPD nyár elején 14-15 százalék körül, a CDU/CSU 28-30 százalékon állt. A szociáldemokraták előretörése főleg a kancellárjelölt, Olaf Scholz személyes népszerűségének tulajdonítható, a CDU/CSU visszaesése pedig Armin Laschet kancellárjelölt egyre csökkenő támogatottságával magyarázható elsősorban.

Ha közvetlenül lehetne kancellárt választani, Olaf Scholz a szavazatok 31 százalékát gyűjtené össze. Armin Laschet 10 százalékra számíthatna. A Zöldek kancellárjelöltje, Annalena Baerbock 14 százalékon áll.

A három jelölt első televíziós vitáját vasárnap este tartják. A választásig még két televíziós vitát rendeznek részvételükkel.

A Bild am Sonntag összeállítása szerint az egyre rosszabb közvélemény-kutatási adatok miatt a pánik jeleit mutató CDU/CSU-ban arra készülnek, hogy megpróbálják a baloldali fordulat veszélyét hangsúlyozva növelni támogatottságukat.

Markus Blume, a CSU főtitkára a lapnak a Baloldalra utalva azt mondta, hogy az SPD és a Zöldek "egy másodpercig sem tétováznak" majd, a választás után azonnal koalícióra lépnek a keletnémet állampárt (SED) utódpártjával. Ezért a CDU/CSU fő üzenete ezentúl az lesz, hogy "baloldali fordulat helyett stabilitás" - mondta a politikus, hozzátéve, hogy országszerte ki is plakátolják majd új kampányüzenetüket.

Az Insa adatai szerint a CDU/CSU leginkább a magas keresetűek és az idősek - hatvan felettiek - körében népszerű, 28 százalékos, illetve 25 százalékos támogatottsággal. Az SPD ugyancsak az idősek (31 százalék), valamint a nők (25 százalék) és az alacsony keresetűek (25 százalék) körében rendelkezik viszonylag nagy támogatottsággal. A Zöldek és az FDP is elsősorban a legfiatalabb, 18-29 éves korosztályban népszerű, 30 százalékos, illetve 21 százalékos támogatottsággal