Az orosz energiahordozóktól leginkább függő európai országok közé tartozó Magyarország összesen nagyjából 1,9 milliárd euró (mostani árfolyamon 803 milliárd forint) gázár kifizetésére kapott haladékot az orosz Gazpromtól a fűtési szezon alatt - írja a Bloomberg egy az ügyhöz közel álló forrásra hivatkozva. A magyar kormány október 3-án jelentette be, hogy három évre szóló halasztott fizetési megállapodás között az orosz gáz szállítójával.

Az egyezség azokra a számlákra vonatkozik, amelyek a következő hat hónapban érkeznek, a részleteket nem hozták nyilvánosságra. Az első évben Magyarország a továbbgörgetett költség 20 százalékát, majd a következő két évben 40-40 százalékát utalja át - suttogta a Bloomberg sajtómunkásának fülébe két neve elhallgatását kérő forrás.

Az eltolt összegek után kamatot is kell fizetni, ami egyenlő a hároméves magyar szuverén államadósság szeptember közepi hozamával, azaz 3,5 százalékkal. (Ezt a kamatot nem forint-, hanem euróösszeg után kell fizetni - a szerk.)

A harmada maradhat hátra

Magyarország valószínűleg nagyjából négymilliárd eurót vagy valamivel többet fizethet az orosz gázért a télen, nem számolva az egyik információforrás becslése szerint 1,9 milliárdos elhalasztott fizetést. A Gazprom sajtóosztályán nem reagáltak a Bloomberg értesülésére.

A budapesti tájékoztatás szerint nincs korlátja a halasztott összegnek, így az nőhet annak függvényében, hogy mennyivel emelkednek a földgázárak Európában. Az amerikai hírportál szerint a szerződés feltételei fontosak, mert az energiaimport költsége szorongatja a magyar költségvetést.