Az Európai Unió a tagországoknak szóló ajánlásokkal egészítheti ki az új fiskális paktumot, amelyek arról szólnának, hogyan adhatnak lendületet gazdaságuk növekedésének - tudta meg a Bloomberg egy német kormánytisztviselőtől. A javaslatok között nem fog szerepelni a költségvetési hiány rovására történő gazdaságösztönzés, ehelyett a strukturális reformok, a versenyképesség erősítése kerül előtérbe. Az elképzeléseket a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 vezetőinek június 18-19-ei mexikói csúcstalálkozójára akarják kidolgozni.

Szigor helyett

A teljes szigor feloldását Mario Draghi, az Európai Központi Bank (ECB) elnöke is felkarolta, aki tegnap az Európai Parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán kijelentette: Európának a fiskális megállapodás (fiscal compact) mellett szüksége van egy növekedésire is. Draghi is a strukturális átalakításokban látja a megoldást, ami nincs ellenére Angela Merkel német kancellárnak sem. Merkel támogatja, hogy az európai válságkezelés az hiány- és adósságcsökkentésen túl más eszközöket is alkalmazzon, de persze kizárja, hogy az utóbbiak az előbbieket növelő gazdaságösztönzőkben merüljenek ki.

Két nyersanyagból kikevert csodaszer

Az új európai mantra a fiskális fegyelem és a gazdasági növekedés párhuzamos emlegetése - értékeli a változást Douglas Borthwick, az amerikai Faros Trading LLC befektető cég igazgatója. Arra számítok, hogy egy hónapon belül bejelentik egy európai szintű infrastruktúra kialakításának tervét - tette hozzá. Julian Callow, a Barclays Capital vezető elemzője úgy véli, hogy Németországtól több fiskális ösztönzést várnak majd, miután költségvetési hiánya alacsony.

Francois Hollande, a francia elnökválasztások esélyes jelöltje saját kampányígérete teljesülését láthatja a fordulatban. Kezdettől fogva azt mondta: ha megválasztják, akkor újra fogja tárgyalni a fiskális paktumot, mégpedig azzal a céllal, hogy abba bekerüljenek a gazdasági növekedést serkentő elemek is. Elemzők szerint ez utóbbit persze másként gondolja Hollande és Draghi, illetve Merkel, de így legalább egy irányba próbálhatják előremozdítani Európa szekerét.