Elhalasztották Aleksandar Vučić beszédét, Szerbia államfője közölte, hogy a fontos politikai kérdésekről majd október 8-án fog a nyilvánosság előtt beszélni - adta hírül a nagy titkolózást a vajdasági Szabad Magyar Szó. Hogy mi lehet e mögött, azt csak sejtette az államfő megjegyzései árulkodnak.

Vučić meglátja majd mi zajlik az Európa Tanácsban október 4-én és 5-én, hogy ott valóban elindítják-e Koszovó tagfelvételi eljárását. (Ez az európai országok konzultációs szervezete, nem keverendő az Európai Tanáccsal, az EU döntéshozó szervezetével - a szerk.) Ezt követően, október 6-án Prágában részt vesz a 41 országot tömörítő úgynevezett európai közösség találkozóján, hetedeikén megnyit majd egy nagy gyárat és ezt követően áll a nyilvánosság elé.

Szakadár területek

A szerb elnök azt mondta, „kimondottan érdekli”, hogy hogyan fogják elindítani az Európa Tanácsban Koszovó tagfelvételét, azután, hogy az ukrajnai megszáll területeken szervezett „népszavazáson” olyan „döntés” született, hogy azokat Oroszországhoz csatolják.

A szerb elnök elismételte, hogy Szerbia nem fogja elismerni ezeknek a „népszavazásoknak” az eredményét, mert saját területi integritását is védi, ezért az ország számára a legokosabb, ha mások területi integritását is tiszteletben tartja, ellenkező esetben már nem lenne semmilyen tárgyalópozíciója.