Máris egy következő szankciós csomagot tervez az Európai Unió a Bloombergnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források szerint.

A legutóbb február 5-én élesedtek Oroszországgal szemben uniós szankciók a gázolaj és más olajtermékek tengeri behozatalát korlátozták. A múlt héten zajlott brüsszeli EU-csúcstalálkozón pedig Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke bejelentette, politikai és katonai vezetőket érintő szankciókat terveznek, az új megszorító intézkedések Vlagyimir Putyin orosz elnök propagandistáit is megcélozzák majd.

Sajtóinformációk szerint Franciaország amellett kardoskodik, hogy ezek a szankciók is érintsék az orosz hadseregben kulcsszerepet vállaló Wagner csoportot is. Ez a szervezet becslések szerint jelenleg mintegy 50 ezer orosz oldalon harcoló katonát irányít Ukrajnában.

Felmerült, hogy a Roszatom orosz állami atomenergetikai vállalatot is szankcionálnák, de a Bloomberg információi szerint erre várhatóan mégsem kerülhet sor, mivel több tagállam sem támogatja ezt. Annak ellenére sem, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kifejezetten kérte arra az uniós vezetőket brüsszeli látogatásán, hogy lépjenek fel ezzel az orosz céggel szemben.

A legújabb uniós tervek szerint exporttilalmat vezethetnek be számos olyan termékre, technológiára és alkatrészre, amelyek részét képezik oroszok Ukrajnában bevetett fegyverarzenáljának.

Az EU tilalma a Bloomberg információi kiterjedhet majd

  • nehézgépjárművek – köztük a teherautók és erdészeti, valamint mezőgazdasági ágazatban használt gépek – exportjára, de
  • az orosz gumi és aszfalt behozatalára is.

Az intézkedésekkel kapcsolatban bejelentés egyelőre nem érkezett, így a tartalmuk még változhat, a képviselők a hét folyamán egyeztetnek ezzel kapcsolatban. A cél mindenesetre az, hogy az újabb szankciócsomagot jóváhagyhassák február 24-re, a háború kirobbanásának évfordulójára.

Az IMF-től és NATO-tól is segítséget vár Kijev

Nemzetközi Valutaalap (IMF) mindeközben hétfőn megkezdi a tárgyalásokat az ukrán tisztségviselőkkel egy esetleges mentőcsomagról és az azzal kapcsolatos feltételekről, elvárásokról.

Kijev decemberben egyezett bele, hogy részt vesz egy négy hónapos PMB-programban, amely kikövezheti az utat a mentőcsomaghoz. Ez a szakértők szerint 16 ezermilliárd dollárra rúghat majd.

Az Észak-atlanti Szerződés Szervezete (NATO) védelmi miniszterei pedig kedden értekeznek Brüsszelben arról, milyen segítséget nyújtsanak Ukrajnának. Légvédelmi rendszerekről, tankokról és képzési programokról dönthetnek majd Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint.