A csoportban különböző szakszervezetek képviselői és a lakosság is jelen van – írja a Newswire.

Gotabaya Rajapaksa elnök a jelentések szerint nem tartózkodik a hivatalos rezidencián, és tartózkodási helye ismeretlen. Rajapaksa elmenekülhetett - közölte az AFP-vel egy vezető védelmi forrás, mielőtt a televízió felvételein a vezető lemondását követelő tüntetők megrohamozták az épületet.

Colombo több részén nagy tömegek gyűltek össze, hogy kifejezzék nemtetszésüket az elnök és kormánya ellen az országban jelenleg uralkodó válság miatt.

Legalább 22 millió ember mindennapi megélhetését veszélyezteti az egyre súlyosbodó Srí Lanka-i gazdasági válság. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) – amely súlyos visszaeséssel számol – nemrég egy tíznapos misszió keretében tárgyalt a mentési lehetőségekről. Az államadósság szintjét fenntarthatatlannak tartják, és kiterjedt adóreformokat sürgettek, de még az ország miniszterelnöke sem hisz abban, hogy októberig pénzt látnak az IMF-től. Az emberek azonban egyre éhesebbek.

A miniszterelnök és egyben pénzügyminiszter, Ranil Wickremesinghe szerint az állam annyira megszorult anyagilag, hogy pénzt kell nyomtatnia, hogy kifizesse a dolgozók bérét. Elismerte a gazdaság teljes összeomlását, és az AP-nek adott interjújában sem kertelt: még Kínától is elfogadna pénzügyi segítséget.