A szakértők régóta keresik a szervátültetés különböző lehetőségeit, amelynek segítségével jelentősen meghosszabbíthatják a szervi elégtelenséggel küzdők élethosszát. Egyelőre nem sokan hallhattak a xenotranszplantációról, vagyis a két különböző faj közti szervátültetésről, azonban az orvostudomány új reménye lehet a furcsának tűnő megoldás – számolt be az USA Today.

Az emberi donorszerv-hiány miatt a szervátültetésre várók listája szinte végeláthatatlan, a várakozók pedig gyakran nem érik meg, hogy sorra kerüljenek: a fajok közötti határ átlépése pedig a közelmúltig lehetetlen volt.

A tudósok szerint a génmódosított sertésdonorok alkalmazása megoldást jelenthet a problémára.

Egészen eddig csak agyhalott emberi alanyokba próbáltak sertésvesét ültetni, most azonban egy jóval hosszabb távon működő kísérletet regisztráltak.

A szervforrás keresésében mérföldkőnek minősülő kutatás során két éven keresztül sikerült életben tartani egy majmot, amelyben génmódosított sertésvese működött.

Ez minden eddigi kísérletnél hosszabbnak és ígéretesebbnek bizonyult.

Adam Griesemer, a NYU Langone transzplantációs sebésze szerint a majmokon végzett új kutatás jelentős mérföldkő a területen, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy amikor egyszerre ennyi gént módosítanak, nem lehet tudni, hogy egyúttal a sertés egészségének más aspektusait is befolyásolják-e.

Az emberi kísérletek előtt követelmény a sertésszerv majmon történő tesztelése, ami nyitott kérdéseket ébreszt kapcsolatban, hogy a rendszer mennyire fog működni az embereken.

Van rá esély, hogy ezeknek a géneknek a működése egy kicsit más lesz, amikor embereken teszteljük őket

– mondta Adam Griesemer.

 

Lekapcsoltak egy szervkereskedő hálózatot, 44 millió forintért adták a vese darabját

Már több mint 300 illegálisan eltávolított veséről tudnak a hatóságok. Bővebben --->