Pakisztánban elfogták egy hírhedt orvos és egy autószerelő vezette szervkereskedő hálózat tagjait – közölte hétfői sajtótájékoztatóján Mohszin Nakvi, Pandzsáb tartomány kormányfője. Mint mondta,

a bűnözők legkevesebb 328 illegális vesetranszplantációt hajtottak végre. A műtétek egy részét magánotthonokban végezték el, olykor a páciensek tudta nélkül.

A rendőrségi vizsgálatok szerint a gyanúsítottak áldozataikat a kórházakból csalogatták el. Favád Muhtár, akit erkölcstelen orvosi gyakorlat miatt már többször őrizetbe vettek, a név szerint nem említett autószerelőt műtéti asszisztensként, illetve aneszteziológusként alkalmazta.

Nakvi szerint a vesék darabját 10 millió rúpiáért (44 millió forint) értékesítették.

A szervkereskedő hálózat nyolc tagját tudták őrizetbe venni. A bűnszervezet Pandzsáb keleti részén, illetve Kasmír pakisztáni fennhatóság alatt álló részén működött. Legkevesebb három olyan emberről tudni, aki belehalt az illegális műtétbe.

Nakvi hozzátette: valószínűleg a 328-nál sokkal több illegális transzplantációt és műtétet hajtottak végre, ám azokra nincs bizonyíték.

Pakisztánban 2010 óta tilos az emberi szervek kereskedelme. A törvényszegőket tíz év börtönnel és súlyos pénzbüntetésekkel sújtják. A szabályozással a kormány igyekezett megakadályozni, hogy kizsákmányoló közvetítőkön keresztül külföldi vevők jussanak illegálisan szervekhez.

A pandzsábi rendőrség legutóbb januárban jelentette be egy szervkereskedő hálózat felszámolását, miután egy illegális laborban rátaláltak egy eltűntnek nyilvánított 14 éves fiatalra, akinek eltávolították az egyik veséjét.