Azonnali segítséget sürget családoknak és vállalkozásoknak Matteo Salvini, az olasz jobboldali jobboldali Liga vezetője, aki szerint ha az árak nem csökkennek, az új római kormánynak arányosan kell biztosítania az áramot és gázt. Salvini szerint nem milliárdokra, hanem több tízmilliárd euróra van szükség ahhoz, hogy ezt a helyzetet elkerülje Olaszország.

Az év eleje óta a Draghi-kormány már 30 milliárd eurót utalt át a növekvő rezsiköltségek miatt nehézségbe került emberek és üzemek számára. Az év végéig további 20 milliárdot különítettek el, amely felett már a szeptemberi választásokon nyertes kormánynak kell rendelkeznie. Salvini kijelentette, hogy ha az árak nem csökkennek. az új római kormánynak "adagolni kell az áramot és a gázt a vállalkozásokkal kezdve" – írja az MTI.

A politikus szerint sokan csak most veszik észre, vagyis hogy szeptember, október pusztító erejű lesz a családok és vállalkozások számára az energiaárak miatt. Emmanuel Macron francia elnök is hasonló bejelentéseket tett azzal a különbséggel, hogy Franciaországgal szemben

Olaszországban nincsenek atomreaktorok, és kizárólag importált energiát fogyaszt.

"Fennáll a konkrét veszély, hogy döntenünk kell, ki fűthet be és ki nem, ki kapcsolhatja fel a villany és ki nem" - mondta Salvini.

Korábban Carlo Bonomi, a Confindustria gyáriparos szövetség elnöke beszélt nemzeti vészhelyzetről. Hangsúlyozta, hogy a fűtési szezon októberi kezdetére a vállalatok többsége nagy bajban lesz. A földgáz fogyasztás adagolásának bevezetését szorgalmazta, mert úgy látja, máskülönben bizonyos iparágak termelését fel kell függeszteni.