Romániában kezdhet zöldmezős beruházásba a világ egyik vezető autógumi gyártója, a Nokian Tyres - vette át a Ziarul Financiar gazdasági napilap hírét a Maszol. A finn vállalat küldöttsége szeptember 14-én találkozott Nicolae Ciucă miniszterelnökkel. A delegáció arról akart tájékozódni, mekkora összegű állami támogatásra számíthat, ha Romániát választja

A finn cég az Ukrajna elleni agressziót követően döntött úgy, hogy kivonul Oroszországból. A vállalat oroszországi gyára korábban évi 20 millió gumiabroncsot gyártott. A kiesés pótlására a Nokian Tyres növelte Finnországban és az Egyesült Államokban működő gyárainak termelését, s bejelentette, hogy egy új üzemet épít. Ez utóbbit telepíthetik Romániába.

Téligumi-specialista

A Nokian Tyres jogelődje 1898-ban jött létre, s 1934-ben kezdte meg a világ első téli gumijának a gyártását. A vállalat személyautók, tehergépkocsik és munkagépek számára is gyárt gumiabroncsokat. Amennyiben sikerülne megegyezni vele, a NokiaN Tyres lenne a negyedik nagy gumiabroncs gyártó, mely Romániában termel. Korábban a Michelin, a Pirelli és a Continental nyitott gyárat az országban.