Egyre jobban megterhelik a családok költségvetését a lakással kapcsolatos kiadások Romániában - derül ki a CEC Bank és a banki termékek és szolgáltatások összehasonlítására szakosodott Finzoom.ro által készített felmérésből, amit a Maszol idéz. Az alanyok 25,5 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a lakására költi jövedelmének a 40-60 százalékát - írta korábban a Ziarul Financiar.

A friss felmérés szerint az emberek 66,43 százaléka követi figyelemmel, hogy mire költi a pénzét. Ez háromszázalékos növekedést jelent az első negyedévhez képest, amikor egy hasonló közvélemény-kutatást végeztek.

Kockás füzet a feljegyzéseknek

A legnagyobb figyelemmel az 55 évnél idősebbek követik a kiadásaikat, 75 százalékuk vezet kimutatást arról, hogy mire megy el a pénz. Ennek az lehet a magyarázata, hogy a nyugdíjasok átlagban kevesebb pénzből élnek, mint a keresők, jobban be kell osztaniuk a jövedelmüket.

A megkérdezettek negyede költi jövedelmének minimum a negyedét a lakására. Ez az arány lényegesen magasabb az idősek, s alacsonyabb a fiatalok esetében. A fiatalok 24 százaléka a pénzének kevesebb, mint 20 százalékát fordítja a lakással kapcsolatos kiadásokra. Ez logikus is, mivel sok fiatal a szüleivel lakik, akik a lakás fenntartásának a költségeit viselik.