Az alapforgatókönyv szerint 2022 elhozhatja a koronaválság végét a világban, és a globális beszállítói láncolatok korábbi sérülései fokozatosan begyógyulnak – ismertette a pénzintézet legújabb elemzését Török Zoltán vezető elemző.

Ennek az alapján idén Magyarországon összességében stabil forintra, továbbra is gyors gazdasági növekedésre (a GDP 4,5 százalékos bővülésére számítanak) és fokozatosan mérséklődő, de az év átlagában továbbra is magas, 5,5 százalékos infláció lehet.

Amennyiben a globális járvány-helyzetben nem következik be javulás, akkor a beszállítói láncok okozta problémák is maradnak, aminek az eredményeképpen a gazdasági teljesítmény is gyengébb lehet, miközben a forint árfolyama változékony marad. Ha azonban a feltételezettnél is gyorsabb következik be kedvező fordulat a világban, az erősebb forintot és magasabb gazdasági növekedési rátát eredményezhet.

Török kérdésünkre elmondta, a Raiffeisen szándékosan nem foglakozik a tavaszi választásokkal, azt valószínűsítik, hogy bármi is lesz az eredmény, utána nyugalom lesz.

Minden jel arra utal, hogy az év végi lassulás ellenére közel 40 éve nem látott erős GDP növekedést tudott produkálni az ország 2021-ben. Azonban ennek hátulütője, hogy így már elég erős a gazdaság ahhoz, hogy elviselje a monetáris szigorítást. Nagy szükség van kamatemelésre, hiszen a fogyasztói infláció 39 éve nem látott magasságban van, és bár továbbra is vannak járványhoz köthető utóhatások a dráguló termékek többség már szélesebb körű. Török szerint 5,3 százalékon fog megállni a jegybank kamatemelési kampánya.

A várakozások csökkenő inflációra számítanak az év folyamán, amit elősegít majd a legalább három idei kamatemelés az Egyesült Államokban – mondta Blahó Levente elemző. Ezek közül az első márciusban, a mennyiségi lazítás kivezetésével párhuzamosan várható. Az erős politikai ellentétek és a demokrata párton belüli ellenállás ellehetetleníti a fiskális lazítás folytatását, így ezen a fronton is szigorításra kell számítani. A fogyasztó még bírja, de a magasabb bért az infláció ellensúlyozza és így a tartalékait is folyamatosan apasztja. A kiváló tavalyi év után a részvénypiacoktól enyhébb teljesítményre számítunk, de a kamatemelési ciklus kezdete történelmileg kedvező szokott lenni egyes szektoroknak.

A negyedik negyedévi eredményszezonra újra nagyon optimista várakozásokat kaptunk. Az olaj ára lassan 2014 óta nem látott magasságban, miután az OPEC+ kvóta emelése nem jár együtt azonos termelés bővüléssel. Egyre nehezebb fokozni a felszínre hozatalt, így stabilan magas energiaárakra kell számítani.

Az Eurozónában növekedés lendülete a harmadik negyedévben is fennmaradt, és bár az utolsóban némi lassulás következhetett be a kínálati oldali anomáliák és magas infláció miatt, a gazdaság szereplői alapvetően továbbra is optimisták – mondta Pálffy Gergely elemző. Az árak rekordmagas ütemben drágulnak, a piac és a szabályozó azonban bíznak abban, hogy a gazdaság teljes helyreállásával a kínálati sokkok és energiaválság után az infláció a cél körül stabilizálódik. Ebben a környezetben, amit a piacon egyre erősebb kockázati étvágy jellemez ismét, az Európai Központi Bank fejlett piaci társainál lassabban ugyan, de fokozatosan vonja el a közelmúlt ösztönzőit. Mindez erős felfelé mutató kockázatot jelenthet a nyugat-európai részvénypiacok, kötvényhozamok, illetve az euró-dollár árfolyamra.