Vitalij és Valentyina Plotnyikov nyugdíjas kolhoztagok (81 és 74 évesek) élelmiszerük nagy részét maguk termelik, hogy kiegészítsék kettejük összesen 35 ezer rubeles (140 ezer forint) havi nyugdíját. Nehéz helyzetük ellenére továbbra is kitartó támogatói Vlagyimir Putyin államfőnek – derül ki a Moscow Times riportjából, amely a Moszkvától délre 500 kilométerre lévő Voronyezs városában készült. Nehéz időket éltünk meg, most vagyunk a legjobb helyzetben, a fiatalabbak ezt el sem tudják képzelni – mondta a nyugdíjas házaspár a város külső kerületében lévő lerobbant házuk előtt sziesztázás közben.

Oroszországban szeptember 19-én lesznek parlamenti választások, ami először teszteli azt a helyzetet, hogy az év eleje óta a hatóságok szisztematikusan felszámolták az Alekszej Navalnij vezette maroknyi ellenzéket. Szervezeteiket idegen érdekeket szolgáló szervezetnek minősítettek, amit az ottani törvények érelmében fel lehet számolni, vezetőik börtönben ülnek vagy emigrációba kényszerültek. Az ellenzék hagyományosan Oroszország néhány nagyvárosában lenne képes eredményeket elérni, miközben a vidék a Kremlé. Az egymilliós lakosságú Voronyezs a kettő között helyezkedik el, így egyfajta átlagként tükrözheti a szavazók hangulatát.

Vitalij és Valentyina nem tesz egyenlőséget Putyin és az Egységes Oroszország párt, azaz a kormányt támogató párt között, biztosan nem fognak a kormánypártra szavazni, mivel korrupt, elbizakodott társaságnak látják őket. Ugyanakkor sok hozzájuk hasonló választó úgy gondolhatja, hogy ki másra adná a voksát, mint az Egységes Oroszországra, ha egyszer a párt parlamenti többségére van szükség a kormány és az elnök támogatásához, ami politikai-gazdasági stabilitás feltéteke.

Egy irányba mutató mérések

A kormánypárt ugyan nagy különbséggel nyert az országos választásokon az elmúlt két évtizedben, de soha nem volt olyan népszerű, mint Putyin. Az államfőt az oroszok kétharmada támogatja, míg az Egységes Oroszországot mind az állami, mind a független közvélemény-kutatók 30 százalék alatt mérik jelenleg. Ez történelmi mélypont. A népszerűségvesztés okai az egymást követő korrupciós botrányok, illetve a 2018-as nyugdíjkorhatár-emelés, ami az alacsony orosz átlagéletkor miatt borította ki az embereket. Elmúltak a régi szép idők, amikor – gyengéd csalásokkal megtámogatva – 2016-ban szavazatok 54 százalékát kapta a párt a választásokon.

Ezzel együtt szakértők nem sok esélyt adnak az ellenzék „okos szavazási” kezdeményezésének, amely azt ajánlja az elégedetlen választóknak, hogy minden körzetben az Egységes Oroszország legesélyesebb ellenfele neve mellé tegyék az X-et, függetlenül attól, hogy melyik párt jelöltje. Az időközi szavazásokon ugyan elég jól működött ez a módszer, ám Oroszország nagy részére, így Voronyezsre is igaz ugyanis, hogy Putyin két évtizedes regnálása alatt javult az oroszok életszínvonala. Persze nagyon egyenetlenül A városban a 2018-as elnökválasztáson a szavazatok 80 százalékát kapta az elnök anélkül, hogy az irreálisan magas részvétel csalásra utalt volna.

Csórók vagyunk, de…

Még mindig szegények vagyunk Moszkvával összehasonlítva, de érezhetően javult a helyzetünk – mondja Alekszander Frolov 33 éves üzletember. A kilencvenes években gyerekként megélhette a Szovjetunió összeomlását követő gazdasági hanyatlást, amit a Putyin hatalomra kerülését, a 2000-es évek első évtizedét jellemző fellendülés követett. Sokan még mindig ebben élnek annak ellenére, hogy a lassú GDP-növekedés miatt egy évtizede stagnál az életszínvonaluk.

Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) tudja, mit csinál, ő sokkal jobb annál, ami előtte volt – foglalja össze véleményét. Ami az egyszemélyi vezetést illeti, arról azt gondolja, hogy Oroszország nem Luxemburg, egy nagy, bonyolult ország, amelynek erős vezetőre van szüksége.

A 20 éves Kirill Ponomarjev egészen másként látja a helyzetet, legalábbis az alkotmányos változások tavalyi elfogadása óta. Addig támogatta az elnököt, ám kiábrándítónak tartja, hogy ezzel a reformmal megnyílt a lehetősége, hogy Putyin 2036-ig elnökként az ország élén maradjon. Azt hittem, hogy Putyin kiépít egy stabil rendszert, amelyben fokozatosan megvalósulhat a politikusok generációváltása újabb forradalom nélkül – mondta a Moscow Times riporterének. Az alkotmányos változás után azonban úgy látja, hogy inkább a diktatúra felé mozdult el az ország.