Az orosz állami idegenforgalmi hatóság új turistautat fejlesztett ki, amely eljuttatja az utazni vágyókat számos olyan helyre, amelyeket Vlagyimir Putyin, Oroszország államfője szokott felkeresni nagy publicitással kísért szibériai nyaralásai idején - írja a Moscow Times. Az ötletet részben a kényszer szülte: a szakértőknek a belföldi turizmusban kell újdonságot kínálniuk, mivel az orosz-ukrán háború miatt a külföldi utazás kevésbé jöhet szóba az oroszoknak.

Az orosz államfőről számos fotó és videó készült az elmúlt években, amelyek azt mutatták, hogyan tölti nyári szabadságát a szibériai tajgát járva, halászva, vadászva, hajókázva és napozva. A propaganda a macsó elnök képét sugallta ezzel az oroszoknak és az egész világnak.

A Rostourism "Szibériai üdülés" névre keresztelt csomagjában 1200 kilométer hosszú utat kínálnak Oroszország Krasznojarszk régiójában Hakaszföld és Tuva szövetségi köztársaságokban - mondta el a Zarina Doguzova a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum közönségének.

Az első utazók júliusban indulnak el a nyolcnapos autós kirándulásra. Út közben megpillanthatják a szkíták aranyát, történelem előtti királyságok síremlékeivel találkozhatnak a Jenyiszej folyó mentén és megismerkedhetnek a tuvai buddhista helyekkel. Akiket a technológiai csodák vonzanak, azok élvezni fogják Szajano-susenszkojei vízerőmű gátjának egyedülálló technikai csodáját.

A Rostourism összesen 24 új belföldi turistautat fejleszt 1, 2 milliárd rubel (nyolcmilliárd forint) ráfordításával, hogy pótolja a kieső külföldi lehetőségeket (például, mert az európai légteret lezárták az orosz légitársaságok elől). Egyikük a "A cár útja", amely Szentpétervár és Moszkva közti utazást kínál, másikuk "A nap itt kezdődik", amely Szahalin szigetére viszi el a turistákat.