Franciaország Szellemi Tulajdon Hivatala (INPI) számos, "Je suis Paris" és "Pray for Paris" megjelölésekre vonatkozó védjegy-lajstromozási kérelmet utasított el az elmúlt napokban - derül ki a Sár és Társai Ügyvédi iroda közleményéből. A hivatal november 20-ai közleményében azzal indokolta a kérelmek elutasítását, hogy azok a közrendbe ütköznek.

Joggal várható el a párizsi terrortámadások után, hogy ezeket megjelöléseket senki se használhassa kereskedelmi célokra, azaz senki ne húzhasson hasznot a "Je suis Paris" és "Pray for Paris" megjelölésekből, amelyeket mások a Párizsban történteket követően írtak ki közösségi oldalaikra együttérzésük, részvétük kifejezéseként.

Jean-Baptiste Bourgeois francia ügyvéd szerint az INPI azzal, hogy közrendbe ütközésre hivatkozik, most sokkal jobb jogalapot talált a védjegy-lajstromozási kérelmek elutasítására, mint januárban, amikor  a "Je suis Charlie" megjelölés széles körű használta miatt a megkülönböztető képesség hiányára utalt. Fél évvel ezelőtt ötven "Je suis Charlie" megjelölést akartak egyesek védjegyként bejelenteni.

"Megjegyzendő, hogy a magyar és az európai védjegyjog rendszerében is megtalálhatóak ugyanezek az abszolút kizáró okok, amelyek fennállta esetén mind a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mind a közösségi védjegyekkel foglalkozó Belső Piaci Harmonizációs Hivatal el kell, hogy utasítsa hivatalból a védjegylajstromozásra benyújtott kérelmeket" - mondta Hennelné dr. Komor Ildikó ügyvéd, védjegyjogi szakértő.