A szakmai körökben Dr. Balsorsként ismert Marc Faber svájci befektető és tőkepiaci tanácsadó úgy véli, hogy a piac meg fogja büntetni a jegybankokat hibáikért, ezen belül főként azért, hogy a monetáris enyhítéssel vállalták annak számos veszedelmes mellékhatását - derült ki a kivételesen pesszimista előrejelzéseiről és szokatlan befektetési lépéseiről ismert "guru" CNBC-nek adott interjújából. Azóta, hogy a Fed és az Európai Központi Bank szeptemberben bejelentették eszközvásárlási terveiket, azaz a fellazult likviditási helyzet nyomán a részvény- és a kötvénypiacok felpörögtek - fejtegette Faber.

Az amerikai S&P-500 tőzsdeindex több mint tíz százalékkal ugrott meg november közepe óta, az amerikai állampapírok hozama - bár jelenleg ismét emelkedik - történelmi mélységekben jár. A szakértő azonban arra figyelmeztet, hogy a pénznyomtatással a gazdaságba pumpált forrás egyenlőtlenül oszlik el, ami a kötvénypiacok összeomlásához, a tőzsdéken pedig buborék kialakulásához vezethet.

A kötvénypiacok felfordulására mások is figyelmeztettek, szerintük a legjobbnak látszó német, amerikai, brit papírokon lehet majd a legnagyobbat bukni. Ehhez csak annyi kell, hogy a monetáris enyhítés nyomán a vártnál előbb, az év második felében visszatérjen az infláció vagy elenyésszen a könnyítések hatása a piacon, így ne jelenjenek meg újabb vevők. Ezek eredményeként az enyhítések miatt a legextrémebben értékelt kötvények értéke omlana össze a leggyorsabban - mondta a CNBC-nek néhány napja David Roche, az Independent Strategy elemző cég elnöke.

Örvények a pénzfolyóban

Faber szerint a pénznyomtatással keletkező forrás egyenetlenül áramlik a gazdaságba, bizonyos embereket és szektorokat talál meg először. A pénzt elárasztotta az részvénypiacokat és öt hónappal ezelőttig a kötvények piacát is. Dr. Balsors szerint egy ponton egy véletlen esemény olyan piaci helyzetet eredményezhet, amely el veri a port a jegybankokon ezért a politikáért. A londoni FTSE-100 index hat százalékkal ment fel az év eleje óta, a japán Nikkei-255 három százalékkal, a Shanghai Composite 4,3 százalékkal. Faber szerint a részvények kezdenek túl drágák lenni, elsősorban Ázsiában.

Egyes piacok az utóbbi kontinensen 250 százalékkal vannak mélypontjuk felett, ami a "guru" szerint legkevesebb azt jelenti, hogy immáron nem olcsók a papírok. Mondhatjuk azt - fejtegette -, hogy a részvénypiacok már nagyon sok jó hírt beáraztak. Faber elmondta azt is, hogy a pénzügyi válság bő négy évvel ezelőtti kirobbanása óta most a legelégedettebb. Ennek az az egyszerű óta, hogy már készül a nagy bevásárlásra. Először a 2009 márciusában elért mélypont óta kedvelem a piacot, mivel egyre valószínűbb, hogy egy kellemes összeomlás következik. ezt követően pedig jó befektetést kínálnak a mélyen alulértékelt papírok.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!