Az orosz hadsereg szombaton rakétacsapást mért Odesszában, a Pivdennij tengeri kikötő közelében lévő célpontokra. A támadásban az egyik rakéta egy magas lakóházat talált el, 8 civil, köztük egy csecsemő életét oltva ki – számolt be a ukrán Pravda.

Ezt követően az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy vegyi fegyvereket használhattak a Pivdennij tengeri kikötő közelében, és máris megvádolta az ukrán különleges szolgálatokat, hogy esetleg vegyi támadást terveznek.

"Ez a terv már kidolgozásra került, és válasz Oroszország sikerére egy különleges katonai művelet végrehajtásában" - mondta Igor Kirillov, az orosz fegyveres erők sugárvédelmi, vegyi és biológiai védelmi csapatainak vezetője a Deutsche Welle szerint. Azt állította, hogy a nyugati vezetők idén márciusban és áprilisban több provokatív kijelentést tettek arról, hogy Oroszország rendszeresen használhat tömegpusztító fegyvereket.

A nyugati szövetségesek valóban meggyanúsították azzal az orosz hadsereget, hogy vegyi és biológiai fegyvereket vethet be a jövőben Ukrajnában, valamint Mariupolban még április 11-én élesben is használtak valamilyen ismeretlen összetételű vegyianyagot a harcokban

Ezúttal vélhetően egyik fél sem alkalmazott ilyen eszközt, egyszerűen Oroszország a civil célpontok elleni rakétatámadást próbálja levenni a napirendről a vádaskodással.