Egy, a Reuters által látott számla szerint az egyik olajfinomítónak történő szállításról szóló számlát dollárban számolták ki, míg a fizetést dirhamban kérték.

Az orosz olajipari nagyvállalat, a Rosznyeft olyan kereskedelmi cégeken keresztül juttatja el a nyersolajat Indiába, mint az Everest Energy és a Coral Energy, amely Kína után a második legnagyobb olajvásárlója.

A nyugati szankciók miatt számos olajimportőr elkerüli Moszkvát, ami az orosz nyersolaj spot árait rekordmértékű árengedményeket eredményezett más olajfajtákhoz képest.

Ez lehetőséget adott az indiai finomítóknak, amelyek a magas szállítási költségek miatt ritkán vásároltak orosz olajat, hogy a Brenthez és a közel-keleti alapanyagokhoz képest jelentős árengedményekkel vásároljanak exportot.

Moszkva júniusban már a második egymást követő hónapban váltotta fel Szaúd-Arábiát Irak után India második legnagyobb olajszállítójaként.

A források szerint legalább két indiai finomító már kiegyenlített néhány kifizetést dirhamban, és hozzátették, hogy az elkövetkező napokban még többen fognak ilyen kifizetéseket teljesíteni.

A számla szerint a Gazprombanknak a dubaji bankján, a Mashreq Bankon keresztül kell teljesíteni a kifizetéseket.

Az Egyesült Arab Emírségek, amely igyekszik fenntartani az általa semlegesnek mondott pozícióját, nem vezetett be szankciókat Moszkvával szemben, és a kifizetések tovább növelhetik egyesek frusztrációját Nyugaton, akik bizalmasan azt mondják, hogy az Egyesült Arab Emírségek álláspontja tarthatatlan, lévén ezzel Oroszország oldalára állt.

Oroszország növelni akarja a nem nyugati valuták használatát az olyan országokkal folytatott kereskedelemben, mint India, mondta Szergej Lavrov külügyminiszter áprilisban. bővebben

Az ország pénzügyminisztere a múlt hónapban azt is mondta, hogy Moszkva elkezdheti "baráti" országok valutáinak vásárlását, és az ilyen állományokkal befolyásolhatja a dollár és az euró árfolyamát, hogy ellensúlyozza a rubel meredek emelkedését.

A moszkvai valutatőzsde az üzbég summal és a dirhammal való kereskedés beindítására készül.

India központi bankja a múlt héten új mechanizmust vezetett be a nemzetközi kereskedelmi elszámolások rúpiában történő lebonyolítására, ami sok szakértő szerint a nyugati szankciókkal sújtott országokkal - például Oroszországgal és Iránnal - folytatott kereskedelem előmozdítását szolgálja.