Moszkvában, Szentpéterváron és további 70 orosz városban megdőltek az időjárási előrejelzések készítése óta feljegyzett melegrekordok az év leghidegebb hónapjában, januárban - derül ki a Moscow Times cikkéből. A meteorológusok szerint az Atlanti-óceán felől érkező légáramlatok okozták a rendkívüli időjárási jelenséget. Oroszország európai régiójában az átlagos napi hőmérséklet 1,6 Celsius-fok volt.

Moszkvában és Szentpéterváron egyaránt 9,4 fokkal volt magasabb a hőmérséklet az évnek ebben az időszakában megszokottnál. Arra sem volt példa korábban, hogy a két metropoliszban januárban az átlaghőmérséklet pozitív lett volna.

Ami a gázzal fűtőknek jó, a Gazpromnak, az orosz állami gázszolgáltató monopóliumnak rossz. A cég gázkitermelése hat százalékkal maradt el 2020 első hónapjában az egy évvel korábbitól. A külföldi export negyedével, 13, milliárd köbméterre esett. A váratlanul enyhe idő mellett az is nyomást gyakorolt a kivitelre, hogy a 2019 végén a tranzitszerződés megújításáról folytatott orosz-ukrán vita miatt a vásárlók jelentős mennyiségű gázt raktároztak, így ennek köszönhetően is kevesebbet kellett vásárolniuk. Mindezek miatt a Gazprom részvényárfolyama 12 százalékkal hanyatlott januárban.