A kijevieknek, az ukránoknak, a támogatóiknak és a barátaiknak üzent az Instagramra feltöltött videójában Vitalij Klicsko kijevi polgármester és testvére Vlagyimir Klicsko világhírű nehézsúlyú bokszoló.

Vitalij Klicsko hatalmas tragédiának nevezte a mai napot, amikor az orosz hadsereg lerohanta Ukrajnát. Nem csak Ukrajna számára tragikus ez a nap, hanem egész Európa és a világ számára is. Az ukrán fegyveres erők hősiesen helyt állnak, Kijev kritikus infrastruktúráját pedig biztosítják. 

A videóban Vlagyimir Klicsko is megszólal, angolul is üzen az ukránok támogatóinak világszerte. Arra kéri az ország szövetségeseit, hogy kísérjék figyelemmel az eseményeket. A háború eszetlen, és egyetlen győztese sem lesz, csak vesztesei. Össze kell fogni az orosz agresszió ellen, arra kéri a nemzetközi szövetségeseket, ne engedjék, hogy folytatódjék az invázió, támogassák Ukrajnát. 

Ugyan Kijev polgármestere Vitalij Klicsko otthonmaradásra és csomagolásra kéri lakosságot, hogy az óvóhelyekre tudjanak menni, a robbanások hallatán van aki inkább az ország otthagyását választotta. A Reuters képei szerint tömött sorokban állnak a Kijevet minél hamarabb elhagyni igyekvő autók. Az ukrán lakosságot szinte pontosan nyolc éve fenyegeti az orosz jelenlét, így egészen mostanáig többnyire mindennapos eszkalációként kezelhették Putyin szavait, aki hirtelen a rakéták nyelvére váltott.

 

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.