Ukrajna hadiállapotot rendelt el csütörtökön, miután elindult az orosz hadsereg inváziója. Több ukrán nagyvárosban megszólaltak a légvédelmi szirénák, így a fővárosban, Kijevben is. 

A lakosság egy része menekül az ukrán fővárosból, ez látszik a Google kezében lévő útvonaltervező alkalmazás, a Waze térképén is, amely valós időben mutatja a forgalom alakulását. 

A legtöbb Kijevből nyugati irányba vezető utat pirossal jelzi a térkép, amely nagy forgalomra, dugóra utal. Ezzel összhangban van a 444.hu híre, amely szerint sokan próbálnak meg távozni az ukrán fővárosból.

Autókkal, buszokkal menekülnek Kijev lakói, a helyszíni beszámolók szerint a metró is megtelt bőröndökkel felpakolt utasokkal, akik igyekeznek elhagyni a város

 

Forrás: Waze
Forrás: Waze
A lap kijevi forrása azt mondta, Egy kijevi forrásunk jelentése szerint a város szinte kiürült, a belvárosban alig van forgalom, de a nyugat felé kivezető utakon óriási a dugó. A távfűtés, az áramszolgáltatás és a mobilhálózat működik.

 

Az orosz támadás után Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere közölte, mindenki maradjon otthon, aki nem a létfontosságú infrastruktúrák fenntartásáért felelős. Azt kérte a lakosoktól, készítsék össze az alapvető dolgokat tartalmazó bőröndöt, amellyel szükség esetén el tudnak jutni egy menhelyre.

Az Ukrajnával kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.