Az európai olívaárak először szeptemberben haladták meg a 4 eurót kilogrammonként. Most azonban újabb gátat törtek át, és kilónként 7 euró fölé emelkedtek. Az elszabadult árekért a legnagyobb olajbogyótermelő Spanyolországban idén rendkívül tartósan fennálló aszály a felelős. Az időjárási körülmények Olaszországban és Portugáliában is sújtják a gazdákat.

Nagyon rossz a termés, az árak még soha nem voltak ilyen magasak. Nem csak az idei szezontól tartunk

mondta a brit lapnak Kyle Holland, a Mintec tanácsadó cég munkatársa.

Az olajbogyó a közbeszéd egyik fő témájává vált Spanyolországban, ahol az olaj közszükségleti cikknek számít, ezek kívül jelentős hatással van az ottani – nemcsak a gazdasági, hanem már a  közhangulatra is. Olyannyira, hogy a Financial Times szerint a kedvezőtlen termésadatok már a július 23-ra tervezett következő parlamenti választás eredményét is érdemben befolyásolhatják. 

A marhahúst már leváltottuk, az olívaolajat is lassan elfelejthetjük

Enyhén ugyan, de kedvezőbbek az Európai Unió mezőgazdaságának kilátásai az őszi várakozásokhoz képest. A fogyasztók ugyanakkor a magas infláció miatt a marhahúsról baromfihúsra váltottak, és várhatóan az olívaolajról is le kell mondaniuk. Bővebben >>>

Az Európai Unió adja a világ olajtermelésének kétharmadát és főként az Egyesült Államok, Brazília és Japán importálja. Az Egyesült Királyságban egy üveg olívaolaj átlagára rövid idő alatt 47 százalékkal emelkedett.

Eközben a készletek is zsugorodnak. A Mintec szerint a dél-európai termelők június végén 205 000 tonna olívaolajat tartottak raktáraikban, szemben a május végi 265 000 tonnával.

Nem elég azt mondani, hogy rosszak a számok. Ez teljesen példátlan a piacon

– magyarázta Holland.

A visszaesést nagyon jól mutatja, hogy a spanyol termelők a 2022-23-as szüret során mindössze 620 000 tonna olívaolajat állítottak elő, szemben az előző szezon 1,5 millió tonnájával.

Folytatódik az olivaháború az Európai Unió és az Egyesült Államok között

Várhatóan nem vonja vissza az Egyesült Államokban a spanyol érett olajbogyóra 2018-ban kivetett importvámokat, noha a Kereskedelmi Világszervezet tavalyi határozata szerint bevezetésük nemzetközi egyezménybe ütközik, ráadásul hibás számításon alapul. A vita komoly károkat okozott a spanyol olívatermesztésnek, hosszabb távon pedig akár veszélybe is sodorhatja az EU Közös Agrárpolitikájának nemzetközi elfogadottságát is. Bővebben >>>