A nemzetközi szervezet nagy gazdaságok várható teljesítményére vonatkozó frissített előrejelzése szerint a globális GDP növekedése idén 3 százalékra lassulhat a tavalyi 3,3 százalékról. Ez elvileg jó hír lenne, hiszen júniusban még csak 2,7 százalékos bővülést vártak, azonban a jövő évi adatot 2,9-ról 2,7 százalékra rontották – írja a Reuters.

A párizsi székhelyű testület közölte, hogy az Egyesült Államok gazdaságától idén 2,2 százalékos növekedésre számítanak, nyáron még csak 1,6 százalékot vártak. Akárcsak a többi közgazdász, az OECD elemzőinek becsléseinél is ellenállóbbnak bizonyult a jelek szerint az amerikai gazdaság a kamatemelésekkel szemben. A kamatemelések hatása azonban úgy látják, lassan átrágja magát a gazdaságon, amely bővülése így jövőre 1,3 százalékosra lassul. Igaz, ez is magasabb a nyáron becsült 1 százaléknál.

Az amerikai gazdaság idén egyelőre elég erősnek bizonyult ahhoz, hogy globálisan ellensúlyozni tudja a kínai és az európai gazdaság gyengélkedését. Ez utóbbit elsősorban a német gazdaság húzta lefelé, amely idén várhatóan az egyetlen olyan nagy gazdaság lesz, amelynek negatív növekedéssel kell számolnia.

Az OECD becslései alapján a legnagyobb európai gazdaság bruttó hazai termékében idén 0,2 százalékos visszaesés lesz tapasztalható.De nem csak az Egyesült Államok szállított pozitív meglepetést. A G20-ak feltörekvő gazdaságaiban a növekedési meglepetések idén eddig többnyire pozitívak voltak. Különösen Brazíliában, ahol segítettek  az időjárással összefüggő kedvező mezőgazdasági eredmények, valamint Indiában és Dél-Afrikában.

Esik a kereskedelem, pörög a turizmus

A GDP-vel ellentétben a kereskedelem volumene a vártnál lassabban emelkedett az idei év első felében, a kereskedelem intenzitása pedig csökkent. Az árukereskedelem volumene világszerte különösen gyenge volt, különösen a nagyobb fejlett gazdaságokban, ahol a globális árukereskedelem 2,5 százalékkal esett vissza júniusig. A szolgáltatásoknál ez nem volt megfigyelhető, amihez hozzájárult, hogy a nemzetközi turizmus erőteljes fellendülése tart a COVID-19 világjárvány kezdeti szakaszában bekövetkezett meredek visszaesés után.

A kínai gazdaság bővülése az idei 5,1 százalékról jövőre 4,6 százalékra esik majd vissza. ennek oka az újranyitást követő lendület elvesztésében és az ingatlanpiac súlyos gondjaiban keresendő. Júniusban még 5,4 százalékos idei és 5,1 százalékos 2024-es növekedést várt a szervezet.

Nem csak Kína, de az eurozóna is rosszabbul szerepelhet a korábban reméltnél. Az OECD a júniusi 0,9 százalékról mindössze 0,6 százalékra csökkentette idei növekedési kilátásait, ez emelkedhet jövőre 1,1 százalékra emelkedik (júniusban 1,5 százalékra várták a visszapattanást), ahogy Németország visszatért a növekedéshez.

Bár a jövő évi növekedési kilátások többnyire gyengék, az OECD szerint a központi bankoknak magasan kell tartaniuk a kamatokat, amíg az inflációs nyomás enyhülésének egyértelmű jelei nem érkeznek.