A német szövetségi közüzemi hálózati felügyelet (Bundesnetzagentur) pénteki adatai szerint tavaly 12 százalékkal, 1 449 terawattórára (TWh) esett a német földgázimport.

Oroszország augusztus végén leállította a szállításokat az Északi Áramlat-1 gázvezetéken. A kieső mennyiséget Norvégiából, Belgiumból és Hollandiából pótolták.

A német gázfogyasztás tavaly 14 százalékkal csökkent az enyhe időjárásnak és a takarékossági intézkedéseknek köszönhetően. Ezen belül az ipari felhasználás 15, a magánháztartások és a kereskedelmi vállalkozások fogyasztása 12 százalékkal mérséklődött 2021-hez viszonyítva.

Az átlagos éves hőmérséklet tavaly 1,1 Celsius-fokkal volt magasabb az előző négy év átlagánál Németországban.

Az év utolsó három hónapjában még meredekebb visszaesést mutatott a német gázfelhasználás. Az ipari vállalatok 23, a lakosság és a kereskedelmi cégek 21 százalékkal fogták vissza fogyasztásukat.

A német energiaipari statisztikai és szakmai képviseleti szervezet, az AGEB december végi jelentése szerint a földgáz részesedése a teljes német primerenergia-fogyasztásban 23,8 százalékra csökkent 2022-ben az előző évi 26,6 százalékról.

Közlésük szerint Németország teljes energiafelhasználása tavaly 4,7 százalékkal, a hőmérséklethatással kiigazítva 3,9 százalékkal csökkent és az újraegyesítés óta a legalacsonyabb szintre esett vissza.