A befektetők élénk érdeklődéssel figyelik, milyen eredményt hoznak a meglehetősen kiszámíthatatlannak látszó németországi parlamenti választások szeptember 26-án. Egyes elemzők szerint a kötvénypiacok változása máris jelzi, hogy Európa legnagyobb gazdaságában lényeges változások várhatók a politikában – írja a Financial Times pénzpiaci körképében. A szavazás eredménye nyitott, ami óvatosságra ösztönzi a pénzembereket, ennek megfelelően vonakodnak a hosszabb távú elköteleződésektől.

A közvélemény-kutatások szerint a szociáldemokrata SPD Olaf Scholz pénzügyminiszter-kancellárjelölttel az élen nagy hajrát nyitott néhány héttel ezelőtt, ami öt százalékpontos előnyhöz juttatta őket a második helyen álló konzervatív CDU/CSU pártszövetséggel szemben. A Zöldek kissé lemaradva követik az élen lévőket, a liberális FDP 13 százalék köröli várható szavazati arányával királycsináló lehet. Elképzelhető egy tisztán baloldali kormánykoalíció is, a radikális Baloldal párt az SPD és a Zöldek részvételével. Abban egyetértenek a szakértők, hogy hónapokig tartó koalíciós tárgyalások után állhat fel az új kormány.

A szociáldemokraták előretörése lazább költségvetési politikát sejtet, mint Angela Merkel 16 éves regnálása alatt, amikor a legfőbb cél az államadósság féken tartása volt. Bármi lesz is végeredmény, változás jön a német pénzpolitikában véli Gareth Colesmith, az Insight Investment befektetési cég szakértője. Szerinte a piacokat csak az érdekli, mekkora lesz az elmozdulás a korábbiakhoz képest. Scholz hatalomra kerülésének lehetősége augusztusban már a német államkötvények iránti kereslet csökkenésében, s ezzel a hozam mínusz 0,25 százalékra emelkedésében is megmutatkozott – véli Richard McGuire, a Rabobank elemzője. Ez három hónapos csúcs.

Növekvő infláció

Az inflációs várakozások is nőttek, legalábbis ezt mutatja az inflációvédett tízéves német állampapírok kereskedésének alakulása. Ez a következő évtizedre 1,6 százalékos inflációt jelez előre. A német kötvények hozamának változása nagyobb, mint például az amerikaiaké, ami arra utal, hogy a befektetők kissé elbizonytalanodtak a választások eredményét várva – mondta McGuire. A pénzpiaci játékosok nagyobb kompenzációt várnak a német kötvényektől azért, hogy a vásárlásukkal, a tartásukkal vállalják a szavazásból fakadó kockázatot.

A konzervatív-szociáldemokrata koalíció folytatása, ami nem lenne idegen Scholztól, mert nem éppen a laza költekezés híve, a folyamatosságot erősítené, hasonlóan egy olyan koalícióhoz, amelyben szerepelne az FDP. A Zöldek a leghangosabb ellenzői a német alkotmányban szereplő „adósságfék” érvényesítésének, aminek célja az eladósodás és az infláció elszabadulásának megelőzése. Ha úgy tűnne, hogy a radikális baloldal is bekerül a koalícióba, akkor a piacok nagyobb fiskális lazításra számítanának.

Európai szint

További körülmény, amire a piaci szereplők figyelnek, hogy a kormányváltás európai szinten is növelheti a pénzügyi kockázatokat, miután az SPD és a Zöldek a konzervatívoknál nyitottabbak arra, hogy az EU közösségi szinten költekezzen hitelfelvételből. Ha a németek támogatják a közös eladósodást, az megdobná más országok, így Olaszország és Spanyolország kötvényeinek hozamát is.

A legtöbb befektető nem vár jelentős hozamemelkedést (keresletcsökkenést) a német papírok piacán – a tízéves kötvények hozama több mint két éve negatív –, mivel szerintük ez csak enyhíteni fogja a túlkeresletet. Az egyik oka a német papírok alacsony hozamának, hogy kevés van belőlük a piacon - mondja Mark Dowding, a BlueBay Asset Management tőketársaság vezető befektetési szakembere.

Ezért szerinte amíg egy új kormány esetleg nem kezd nagy hitelfelvételbe, addig a piaci szereplőknek célszerű tartózkodniuk a német körvények elleni befektetésektől. Főként, hogy az Európai Központi Bank is vásárol államkötvényeket. Ha nem jön egy tisztán baloldali koalíció, akkor várhatóan lényegében a „business as usual” jegyében folytatódik a kormányzás Németországban.