Különösen Európában, a rekord energiaárak szinte fokozatok nélkül növelik a megújuló energia és az akkumulátortárolás iránti keresletet, ami megváltoztatja a napelemes és szélerőművek jövedelmezőségi számításait, és vannak területek, régiók, ahol akár egy évnél rövidebbre zuhant be az ilyen projektek megtérülési ideje - kezdi friss cikkét a német PV Magazine.

Az, hogy pusztán gazdasági megfontolásokból, befektetési szempontból is ennyire vonzóvá vált a megújuló energiaforrások fejlesztése, a Rystad Energy norvég tanácsadó cég elemzése bizonyítja. E szerint a jelenlegi azonnali piaci árak Németországban, Franciaországban, Olaszországban és az Egyesült Királyságban legfeljebb 12 hónapos megtérülési időt eredményeznek. A felsorolt országokban augusztusban az áram ára jóval 400 euró felett járt megawattóránként (MWh).

És bár maga az építés sem a napelemes rendszerek, sem a szélparkok esetében nem jár éppen kis költséggel, de a zöldenergiás termelésben a gyakorlatilag minden más konvencionális termelőhöz képest alacsony működési költségek kifejezetten kedvezővé teszik az efféle beruházásokat.

A számítás egyszerű: ha egy tipikus 250 MW teljesítményre képes napelemes rendszer 50 eurós MWh áramár mellett 6 százalékos, 11 éves megtérülésre számolhat, akkor a Rystad kalkulációja szerint a 350 eurós egységárnál egy év alatt megtérül a befektetés.

Ha ez szimpla mateknak tűnik is, éppen ez az az árszint, ahol jelenleg Németország és más európai piacok is működnek.

De ha tovább gondoljuk ezt a példát, és hozzátesszük, hogy az Európai Bizottság által javasolt árplafont 180 eurónál húzták meg, akkor is jó befektetés a zöldáram termelés, mivel ez utóbbi szinten is 5-6 évre jön ki a megtérülési idő.

forrás: Rystad Energy

Az elemzésben látszó összefüggés ráadásul nem is csupán "majd mostantól" kezdhet el működni, mert a gyakorlat máris azt mutatja, hogy a befektetők mindezt már hamarabb felismerték. A Rystad kalkulációi szerint idén várhatóan e beruházások meghaladják az 500 milliárd eurót, és ezzel átlépi az upstream olaj- és gázipar beruházási szintjét (458 milliárd euró).

A megújuló energiaforrásokba történő beruházások valószínűleg tovább fognak növekedni

- közölte Michael Sarich, a Rystad Energy alelnöke. Az is igaz azonban, hogy nem minden zöldenergiás beruházás és nem mindenhol kecsegtet ennyire kedvező lehetőséggel. Sokat számít a szabályozó rendszerek és hálózatok kompatibilitása ezzel a növekedési igénnyel, ami számukra nem igazán jó hír. Az utóbbi hónapokban ugyanis egyre inkább az a kép formálódik a magyar energiarendszerről, hogy sem a hálózatok, sem a rendszerszabályozás nem tud egyhamar befektetésbarát környezetet kínálni.